O bătrână din Buzău a avut o adevărată comoară în casă, însă, nu i-a dat niciodată importanță. Pentru că nu a știut ce este, femeia i-a găsit imediat utilitatea. A folosit-o pe post de opritor de ușă, fără să intuiască adevărata ei valoare.
O femeie din Buzău a ajuns cunoscută după ce a avut în casa sa o adevărată comoară. Bătrâna s-a folosit vreme îndelungată de o piatră pe care, datorită dimensiunilor ei mari, a decis să o pună pe post de opritor de ușor.
De fapt, piatra era o adevărată comoară. Bătrâna nu a intuit nicio secundă ce ar putea fi, așa că s-a raportat la ea ca la un simplu obiect care îi servește în gospodărie.
Piatra din curtea bătrânei din Buzău a fost analizată de specialiști și, potrivit lor, are o vechime cuprinsă între 40 și 70 de milioane de ani. Fiind vorba despre o asemenea raritate, Muzeul Județean din Buzău a decis să o ia în custodie.
Piatra pe care bătrâna o folosea ca opritor de ușă nu doar că este extrem de veche, dar este și foarte valoroasă. Nu este o simplă piatră, ci este cel mai mare chihlimbar din lume.
Bucata de chihlimbar negru este, de fapt, un chihlimbar românesc pe care specialiștii l-au catalogat drept piesă de tezaur. Date fiind dimensiunile și vechimea sa, bucata de chihlimbar folosită de bătrâna din comuna Colți este cea mai valoroasă din lume.
Piatra din Buzău au ajuns în atenția celor de la Cartea Recordurilor. Cântărind 3.5 kilograme, reprezentanții de la Cartea Recordurilor au stabilit că este cea mai mare piatră de chihlimbar din lume.
Acum, multe voci se întreabă de unde avea bătrânica o asemenea piatră valoroasă în gospodărie. Ei bine, în localitatea Colți, chihlimbarul este considerat un adevărat talisman norocos. Pentru a atrage prosperitatea, mai mulți localnici păstrează astfel de pietre în casă.
Tot în localitatea Colți din Buzău există și un muzeu unic în lume, dedicat chihlimbarului. Aici, sunt expuse 260 de pietre de chihlimbar în nuanțe diferite care ocupă trei săli din muzeu.
Potrivit click.ro, specialiștii au numit chihlimbarul din Buzău ”Rumanit”. Împreună cu Muzeul Chihlimbarul Colți, ambele au fost incluse în Geoparcul ”Ținutul Buzăului”, un sit recunosct de UNESCO în 2022.