Undeva în largul coastei Suediei, pe o navă cu pânze care datează din secolul al XIX-lea, o echipă de scafandri a făcut descoperirea vieții. Inițial s-a crezut că au în față o barcă de pescuit, conform sonarului, însă au găsit acolo o navă cu pânze din secolul 19, încărcată cu o adevărată comoară, inclusiv șampanie, vin, apă minerală și porțelan.
Conform BBC, transportul inițial ar fi fost destinat unui țar rus. Entuziasmați, cei care au găsit comoara au numărat peste 100 de sticle de șampanie în epavă. Tomasz Stachura, lider al grupului de scufundări Baltitech, e convins că această navă a fost scufundată de o furtună, înainte de a ajunge la destinație, undeva spre Rusia.
”Sunt scafandru de 40 de ani. Din când în când, vezi una sau două sticle. Dar n-am văzut niciodată lăzi cu sticle de alcool și coșuri cu apă, așa ceva”, a explicat Stachura. Descoperirea a fost făcută la 37 de kilometri sud de insula suedeză Oland. Inițial, doi dintre scafandri au spus că vor face o scufundare rapidă, după care au dispărut sub apă două ore.
”Șiam deja că există ceva foarte interesant în partea de jos”, a declarat liderul scafandrilor. Epava a fost datată între 1850 și 1867, cu ajutorul sticlelor de apă de lut, care arată numele companiei germane Selters. Nava s-ar fi îndreptat spre St. Petersburg, dar există și șansa ca aceasta să fi încercat să facă o oprire spre Stockholm.
Tomasz Stachura a subliniat că șampania era, și atunci, o băutură apreciată de interes pentru bogați. Cât despre apa minerală, aceasta era ”tratată aproape ca un medicament”. ”În timp ce șampania ar prezenta mai mult interes pentru mulți astăzi, apa minerală era un produs exclusiv tratat aproape ca un medicament care și-a găsit doar drumul către mesele regale”, a explicat specialistul.
Momentan se știe că țarul rus Nicolae I și-ar fi pierdut un astfel de vas prețios prin zonă în 1852, astfel că cel mai probabil epava descoperită este tocmai acest vas. ”Valoarea încărcăturii a fost atât de prețioasă încât transporturile erau făcute sub escortă militară. Ar explica astfel de ce nava respectivă are această încărcătură, foarte exclusivist. De obicei, când găsim epave, marfa este foarte ieftină, de proastă calitate”, explică bărbatul.
”O scufundare în sine durează doar aproximativ 20 de minute. În viitor, poate vom cunoaște mai multe despre această epavă”, a completat scafandrul. Așadar, scafandrii trebuie să se întoarcă acolo pentru a studia mai mult epava.
Deocamdată, comoara rămâne acolo unde este, cu arheologi subacvatici chemați să asiste. Autoritățile suedeze au fost notificate, iar birocrația trebuie luată în seamă înainte ca epava să poată fi scoasă la suprafață.
”Zace acolo de 170 de ani, așa că poate să mai stea un an”, a declarat Stachura. Cât despre prețioasa șampanie, expertul în vinuri Henry Jeffreys, autorul cărții Imperiul Băuturii, a scris: ”Șampania era în general mult mai dulce în secolul al XIX-lea. Și dacă mergea pe piața rusă, lor le plăcea foarte, foarte dulce.
Rusia era cea mai mare piață pentru șampanie atunci. La Londra, o preferau mai uscată”. Brandy era uneori adăugat în șampanie pe atunci. Acest ingredient secret, împreună cu zahărul, ar fi ajutat la conservare.
Iar condițiile – 58m sub apă, pe frig și întuneric – au fost perfecte pentru sticle. ”Dacă vreți să păstrați șampania pentru 150 de ani sau mai mult, fundul mării este un loc foarte bun”, a spus domnul Jeffreys. În funcție de starea dopurilor de plută, șampania ar putea fi în continuare ”gustoasă”, a adăugat expertul.