Pe cât de frumoase sunt prin coloritul lor în puterea toamnei, pe atât de mult le dau bătăi de cap locuitorilor de la curte şi lucrătorilor de la salubritate. Frunzele aşternute în covoare groase necesită eforturi constante, aproape zilnice, pentru a fi îndepărtate, dar acum această muncă este răsplătită mai mult decât generos, făcând să merite efortul.
Autorităţile locale din mai multe judeţe au gândit o variantă de a valorifica tonele de frunze care se adună zilnic pe străzi şi în parcuri, ajungându-se astfel ca la Iaşi frunzele adunate zilnic să reprezinte aproape jumătate din compostul oraşului.
În două săptămâni, la Iaşi, se colectează din Parcul Copou o cantitate suficientă de frunze pentru o singură tură de compost, după cum scrie observatornews.ro.
“Sunt 12 hectare de parc, şi normal că atunci frunzalul este pe măsură, datorită arborilor destul de maturi şi dezvoltaţi. Cantitatea este undeva la două, trei, patru, cinci camioane pe zi”, a declarat inginerul Mihai Răzuş, pentru sursa citată.
Situaţia este similară la Oradea, unde anual sunt adunate peste 12.000 de tone de vegetație uscată şi alte resturi vegetale, din acestea obținându-se aproximativ 7.000 de tone de pământ fertil, folosit ulterior în jardinierele publice sau în sere, unde este amestecat cu pământ, pentru a se obține un substrat fertil.
“Strângem o dată, cu un astfel de utilaj, aproximativ două tone şi pe zi, între 5-10-15 tone, în funcţie de câte frunze avem căzute”, spune Laura Dărăban, purtătoarea de cuvânt a unei societăţi de salubritate din Oradea.
Compostul astfel obţinut, la Iaşi, Oradea, dar şi în alte oraşe din România, ajunge pe rafturile magazinelor marilor retaileri, unde prețul unei tone de îngrăşămant ajunge să se vândă şi cu 160 de lei.
Totuşi frunzele căzute toamna din copaci pot fi folositoare şi la nivel de gospodării individuale, fiind un îngrăşământ ecologic mai nutritiv decât tradiţionalul gunoi de grajd, din moment ce contine o cantitate de două ori mai mare de minerale decât acesta. Acest lucru se explică prin faptul că majoritatea copacilor au rădăcini adânci, iar astfel mineralele din sol sunt absorbite mai uşor, iar o parte din ele ajung în frunze.
Cât priveşte procesul de a face compost în propria gospodărie, trebuie să se ţină seama de câteva aspecte importante. În primul rând locul ales trebuie să fie reşativ departe de casă, pentru a nu fi deranjaţi de miros. Pentru a face să crească temperatura în grămada de frunze este necesar azot, iar bălegarul este cea mai bună și cea mai la îndemână sursă de azot ce poate fi folosită.