Life

Comoara României care a ajuns să fie înghițită de un mare râu. Ascunde o poveste controversată, iar puțini își mai amintesc aceste detalii despre ea

Tezaurul românesc, acoperit pe apele unui râu. Oamenii vorbesc despre o istorie complicată, doar că puțini cunosc asta.
07.02.2025 | 11:10
Comoara Romaniei care a ajuns sa fie inghitita de un mare rau Ascunde o poveste controversata iar putini isi mai amintesc aceste detalii despre ea
Râul care a înghițit comoara României. Sursa foto: Facebook.com
ADVERTISEMENT

Menționată în scrierile mai multor istorici din Antichitate, comoara României a ajuns să fie înghițită de un mare râu. Aceasta ascunde o poveste controversată, iar puțini își mai amintesc aceste detalii despre ea. Unde se află, de fapt.

Ce tezaur românesc a fost acoperit de apele unui râu

Țara noastră are o istorie lungă în spate care amintește de un tezaur românesc extrem de important. Acesta a fost acoperit de apele unui râu care trece prin România. Cercetătorii cred că renumita comoară se află în apropiere de capitala dacilor, Sarmizegetusa.

ADVERTISEMENT

Aceasta ar fi aparținut regelui Decebal, care se abătuse pe Dunăre cu ajutorul unor prizonieri. Dio Cassius (155 – 229), autor al unor vaste lucrări dedicate istoriei Romei, susține că acolo a fost săpată o mare groapă.

„Pusese în ea o mulţime de argint şi de aur, precum şi alte lucruri foarte preţioase, aşezase peste ele pietre şi îngrămădise pământ, iar după aceea aduse râul din nou în albia lui.

ADVERTISEMENT

Tot cu oamenii aceia Decebal pusese în siguranţă, în nişte peşteri, veştminte şi alte lucruri la fel. După ce făcu toate acestea, îi măcelări, ca să nu dea nimic pe faţă”, spune istoricul antic, conform Adevărul.

Este sau nu reală comoara lui Decebal?

Scriitorul Dio Cassius mai arată faptul că tezaurul a fost scos la suprafață cu ajutorul trădătorului Bicilis. Aceștia au trimis comorile la Roma, însă există și istorici care sunt de părere că legenda lui Decebal este doar o invenție.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, sunt oameni care au reușit să identifice tezaurul ascuns de daci, fiind vorba de descoperirile antice valoroase făcute în secolul al XVI-lea. Aceste comori s-au găsit pe cursul Streiului, după unii autori în zona Hațegului.

ADVERTISEMENT

La acea vreme comoara lui Decebal ar fi fost amplasată în câmpia Hațegului, la confluența râului Strei cu râul Mare. Mai exact, se găsește la aproximativ 20 de kilometri de fostul oraș antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Mai mult, locul a fost marcat pe mai multe hărți ale Transilvaniei, realizate în secolul al XVI-lea. Harta Daciei și Moesiei Antice avea marcată cu litere latine „Sargetia, râul în care regele Decebal își ascunsese comorile”, mai arată sursa menționată.

În altă ordine de idei, documentul a fost realizat în 1595 de cartograful regelui Spaniei, Abraham Ortelius. Totodată, acesta a fost cuprins în primul atlas istoric din lume.

Tags: