Life

Comoara veche de 3.000 de ani care a fost descoperită recent. Ascunde secrete incredibile și până și arheologii au fost uimiți

Tezaurul ce datează de 3.000 de ani, scos la iveală de arheologi. Are o importanță deosebită pentru civilizație și i-a surprins pe mulți.
04.06.2025 | 18:35
Comoara veche de 3000 de ani care a fost descoperita recent Ascunde secrete incredibile si pana si arheologii au fost uimiti
O comoară veche de 3.000 de ani a fost găsită de arheologi. Sursa foto: captură video Youtube
ADVERTISEMENT

Specialiștii care studiază culturile umane și relațiile acestora cu mediul au dat peste o adevărată comoară. Aceasta este una foarte veche și se preconizează că are aproximativ 3.000 de ani. A fost descoperită recent și ascunde secrete incredibile. Până și arheologii au fost uimiți de ce au găsit.

Comoara veche de 3.000 de ani, descoperită recent

O echipă internațională de arheologi guatemalezi și slovaci a descoperit un tezaur ce datează de 3.000 de ani. Situl a fost scos la iveală în nordul Guatemalei și are o importanță deosebită pentru civilizație. Comoara aceasta i-a surprins pe mulți.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au dat peste rămășițele unui oraș mayaș foarte vechi. Experții l-au denumit Los Abuelos, care înseamnă „bunicii”. Locul impresionant dezvăluie o poveste fascinantă despre originile civilizației mayașe.

Numele site-ului arheologic provine de la două sculpturi antropomorfe. Ele au fost descoperite la fața locului și reprezintă un cuplu ancestral. Aceste figurine sunt datate între anii 500 și 300 î.Hr. și ar putea indica existența unui cult al strămoșilor.

ADVERTISEMENT

Concret, este vorba de un element-cheie în ritualurile spirituale ale epocii respective. De asemenea, specialiștii relatează faptul că orașul mayaș vechi de 3.000 de ani a jucat un rol esențial în credințele și practicile religioase ale vremii.

Unde se află, de fapt, orașul mayaș vechi de 3.000 de ani

Site-ul se găsește la o distanță de numai 21 de kilometri de faimosul sit arheologic Uaxactun, în regiunea Petén. E aproape de granița cu Mexicul. Arheologii sunt de părere că această comoară a fost un important centru ceremonial în perioada Preclasică Mijlocie, între anii 800 și 500 î.Hr.

ADVERTISEMENT

Ministerul Culturii din Guatemala susține că situl se remarcă printr-o „planificare arhitecturală deosebită”, conform Adevărul. Acesta include piramide uriașe și monumente sculptate cu simboluri unicat, necunoscute până acum în alte zone ale lumii mayașe.

ADVERTISEMENT

În altă ordine de idei, orașul mayaș vechi de 3.000 de ani se întinde pe o suprafață de aproximativ 16 kilometri pătrați. Printre cele mai remarcabile descoperiri se numără o piramidă impunătoare, cu o înălțime de 33 de metri.

Aceasta este decorată cu picturi murale din perioada preclasică. Mai mult decât atât, arheologii au mai scos la suprafață și un sistem complex de canale, unic în această parte a lumii mayașe.