News

Compania de Cimitire București, înființată de Firea, moartă și îngropată, după ce a fost condusă de necalificați

26.12.2020 | 11:32
Compania de Cimitire Bucuresti infiintata de Firea moarta si ingropata dupa ce a fost condusa de necalificati
ADVERTISEMENT

Înființată de Gabriela Firea în timpul mandatului de primar al Capitalei, Compania de Cimitire a înregistrat pierderi de 10 milioane de lei la o cifră de afaceri de 7 milioane și se apropie încet, dar sigur, de faliment.

Principalii vinovați pentru această situație sunt cei care au ocupat de-a lungul timpului funcții de conducere fără să aibă studii în domeniu. Printre ei se numără o asistentă medicală, o fostă casieră, un arhidiacon, un lăcătuș mecanic și o profesoară de istorie.

ADVERTISEMENT

Întreaga activitate se rezumă la o serie de contracte cu valori reduse încheiate cu Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane în vederea întreținerii celor 15 cimitire din subordine. Din reportajul difuzat luna trecută de Digi 24 aflăm  că două companii care plătesc sute de angajați funcționează în paralel, deși au același obiect de activitate.

Capăt de drum pentru Compania de Cimitire București, înființată de Firea. O casieră, un crescător de porci, un arhidiacon și un lăcătuș mecanic, printre șefii care au băgat-o în faliment

Cu alte cuvinte, compania înființată cu surle și trâmbițe pentru a administra cimitirele din oraş nu face nimic de mai bine de doi ani, pentru că acestea sunt în patrimoniul altei instituții publice.

ADVERTISEMENT

Nimic nu l-a împiedicat, în schimb, pe fostul primar să angajeze sute de persoane și să aloce un buget de 10 milioane de lei. Cum au fost cheltuiți acești bani? Nimeni nu știe.

Și nu putem spune că suprapunerea în activitate a fost un accident nefericit, în condițiile în care PMB a decis, în baza unui studiu de oportunitate, să înființeze o entitate care să îi preia atribuțiile, chiar dacă Administrația Cimitirelor se afla deja în subordinea sa.

ADVERTISEMENT

Existența legilor care acordă drepturi suplimentare unor categorii sociale impune o atenție deosebită în stabilirea și fundamentarea modalității de gestiune a serviciului de administrare a cimitirelor și crematoriilor umane din municipiul București”, au arătat autorii studiului respectiv în expunerea de motive.

Din Consiliul de Administrație fac parte șase persoane, iar șefa actuală este Elena Pantazică, o asistentă medicală care a lucrat până nu demult la Spitalul Județean Ilfov. Deși nu are experiență în alt domeniu, îndeplinește prin intermediul funcției pe care o ocupă atribuțiii legate de:

ADVERTISEMENT
  •  gestionarea tuturor contractelor cu valori de până în 100.000 de euro;
  • stabilirea strategiei de conducere a societății pe termen lung și mediu;
  • aprobarea operațiunilor de creditare/împrumut etc.;
  • analizarea, aprobarea și propunerea de măsuri pentru asigurarea „echilibrului bugetului anual de venituri și cheltuieli”.

Director general al companiei este Ștefan Rădulescu, licențiat, conform CV-ului său, în management agroturistic la Universitatea Bioterra. Acesta a deținut din 2008 până în prezent, funcția de director la două societăți din domeniul agricol/viticol.

Conștiința civică ține loc de experiență?

Deși nu este absolvent de studii superioare, Petre Mărgărit se poate lăuda cu Școala Tehnică de Maistru, Școala Profesională Câmpina, calificarea lăcătuș mecanic. Ba chiar a finalizat cursuri postuniversitare de management care, conform CV-ului său, au durat 11 ani, din 1978 până în 1989.

În plus, este membru al Partidului Social Democrat și nu duce deloc lipsă de conștiință civică. Sau cel puțin așa reiese din document. Un alt membru în CA, al cărui mandat a expirat în octombrie 2020, a fost Andrei Iordache, licențiat în psihosociologie, cu un master în comunicare și relații publice la Academia Națională de Informații a SRI.

Acesta are un atestat de detectiv particular și abilități în proiectarea, organizarea și punerea în aplicare a componentei de securitate a unei organizații. A fost și ofițer SRI, dar s-a retras din activitate pentru a se ocupa de securitatea companiilor.

Așa a ajuns Compania de Cimitire București să înregistreze în 2019 pierderi de 10 milioane de lei la o cifră de afaceri de 7 milioane, apropiindu-se cu pași repezi de faliment. Potrivit Libertatea.ro, valoarea contractelor încheiate în ultimii doi ani cu Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane este de aproximativ 8 milioane de lei.

Cu alte cuvinte, vorbim, în medie, de 4 milioane de lei pe an, mai puțin de un sfert din banii necesari pentru plata salariilor. Pentru 2020, compania estimează un profit de 15.000 de lei, în antiteză cu cele aproape 10 milioane de lei în minus din acest an.

ADVERTISEMENT