News

Compania denunțătorului Elenei Udrea a intrat în faliment. Adrian Gărdean i-a dat o mită de 300.000 euro

Elena Udrea se află de mai bine de o lună în Bulgaria, unde a plecat înainte să fie condamnată definitiv în dosarul Gala Bute. În prezent, firma martorului Adrian Gărdean este în colaps.
13.05.2022 | 10:03
Compania denuntatorului Elenei Udrea a intrat in faliment Adrian Gardean ia dat o mita de 300000 euro
Adrian Gărdean, denunțătorul Elenei Udrea în dosarul ”Gala Bute” / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute pe 7 aprilie, atunci când Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul în anulare formulat de avocatul fostului ministru al turismului. Una din firmele care apar în dosar, administrată de Adrian Gărdean, are mari probleme financiare.

Procesul din Bulgaria al Elenei Udrea se judecă pe 18 mai

Elena Udrea a plecat în Bulgaria cu câteva ore înainte de anunțarea sentinței. Ea a fost prinsă, pe 8 aprilie, la granița dintre Bulgaria și Grecia, în vama Kulata, și a fost plasată în arestul Poliției de Frontieră. O instanță din Sofia a decis, pe 19 aprilie, ca Elena Udrea să fie extrădată în România, judecătorii acceptând cererea formulată de autoritățile române, ca Udrea să-și ispășească condamnarea la noi în țară.

ADVERTISEMENT

În timpul procesului din Bulgaria, Elena Udrea a susținut că în România condițiile de detenție sunt dure și că a fost amenințată în timp ce se afla în închisoare. Ea a menționat că dorește să rămână încarcerată în Bulgaria sau să ceară azil politic în Grecia. Instanța bulgară a respins recursul formulat de Udrea la decizia de arestare preventivă. Magistrații bulgari au respins și actele medicale depuse la instanță de avocații Elenei Udrea.

Judecătorii au precizat că aceste acte nu indică faptul că rămânerea în arest va accentua problemele medicale pe care ea le are. Curtea de Apel Sofia a amânat, pentru 10 mai, decizia privind extrădarea în România a Elenei Udrea. Motivul a fost că unul dintre avocații ei a fost implicat într-un accident rutier și nu  a mai ajuns la proces. Astfel, următorul termen a  fost fixat pentru 18 mai.

ADVERTISEMENT

Unul din cei mai importanți martori din dosarul Gala Bute este Adrian Gărdean, administratorul firmei Termogaz Company SA, care a primit contracte finanțate de Ministerul Turismului în perioada în care instituția a fost condusă de Udrea. Gărdean i-a dat 300.000 de euro mită lui Udrea, bani care, conform sentinței din dosar, trebuie să-i primească de la Elena Udrea.

Adrian Gărdean a pus șpaga pentru Elena Udrea într-o geantă

În 2015, Adrian Gărdean a dezvăluit procurorilor cum a dat mita de 300.000 de euro, care s-a adăugat aceleia de 600.000 de euro, dată de alt afacerist, Corin Boian, a cărui firmă a primit și ea contracte de la Ministerul Turismului. “În aceeaşi geantă am pus şi eu 300.000 euro. Din câte îmi amintesc, toţi banii pe care i-am pus eu erau în bancnote mari, de 500 de euro. De la biroul meu, am mers împreună cu Boian Corin, cu maşina acestuia, la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului din apropierea Casei Poporului”, a spus Adrian Gărdean.

ADVERTISEMENT

“Am mers în biroul lui Nastasia Gheorghe, am aşteptat o perioadă în secretariat, după care secretara m-a invitat să intru într-o sală de şedinţe, faţă în faţă cu biroul domnului Nastasia, în care se intra tot din secretariat. După un timp, în acea încăpere a venit Nastasia Gheorghe. Nastasia Gheorghe avea la el o situaţie cu finanţările ministerului pentru proiectele derulate de acesta, incluzându-le pe cele de la Straja şi Parâng. I-am spus că în geantă sunt 900.000 euro, întrucât doar atât am putut strânge, urmând diferenţa să fie plătită în cursul anului următor”, a mai declarat Adrian Gărdean.

Adrian Gărdean și fratele său, Dorel Gărdean, acționar principal la Termogaz Company SA, au fost judecați pentru dare de mită într-un dosar disjuns din dosarul Gala Bute. În mai 2019, Curtea de Apel din Alba-Iulia a menținut sentința dată de Tribunalul Hunedoara, instanța constatând că faptele penale s-au prescris. Implicarea fraților Gărdean în proces a afectat, însă, afacerile firmei Termogaz Company SA.

Bunurile firmei denunțătorului Elenei Udrea au fost scoase la licitație

Conform datelor de la Registrul Comerțului, consultate de FANATIK, Termogaz Company SA a avut cifre de afaceri record în perioada în care a beneficiat de contracte de la minister, de 33.880.359 lei (în 2010), 58.066.821 lei (în 2011) și 44.579.564 lei (în 2012). De atunci, afacerile au fost în continuă prăbușire: 1.712.049 lei (2016), 307.766 lei (în 2017) și 127.015 lei (în 2018).

ADVERTISEMENT

Inevitabil, firma fraţilor Gărdean a intrat în faliment, în contextul în care, în 2018, Termogaz Company SA a înregistrat un profit negativ de aproximativ 9 milioane de lei, în timp ce datoriile erau de 8,8 milioane de lei. Ultimele rezultate de la Registrul Comerțului, valabile pentru anul 2021, arată că Termogaz Company SA a înregistat cifră de afaceri 0, un profit negativ de 3 milioane de lei și datorii de peste 6 milioane de lei.

Conform FANATIK, lichidatorul judiciar care se ocupă de falimentul firmei fraților Gărdean a anunțat recent că vinde la licitație bunurile Termogaz Company SA, pentru stingerea unei părți din datorii. Astfel, pe lista bunurilor se află un autoturism, două autoutilitare, dar și utilaje specifice activităților de construcții, cum ar fi pompe și mașini de beton, mașini de șlefuire sau aparate de sudură. Lichidatorul judiciar a precizat că valoarea totală a activelor este în sumă de 189.997 lei și nu include TVA.

 

Cât vom plăti impozit pe un apartament de 2 camere în 2024. Este...
Cât vom plăti impozit pe un apartament de 2 camere în 2024. Este cea mai mare creștere din ultimii ani
Ce pensie alimentară trebuie să plătească lunar Marius Elisei. Oana Roman a răbufnit:...
Ce pensie alimentară trebuie să plătească lunar Marius Elisei. Oana Roman a răbufnit: „Nu o oferă nici pe asta”
Proiect spectaculos: al doilea cel mai mare stadion din țară, după Arena Națională....
Proiect spectaculos: al doilea cel mai mare stadion din țară, după Arena Națională. TOP 5 noi arene din România
Ion Ţiriac anunţă investiţii uriaşe în România: Am găsit înţelegere la prim-ministru!. Planul...
Ion Ţiriac anunţă investiţii uriaşe în România: Am găsit înţelegere la prim-ministru!. Planul miliardarului
Imagini exclusive din palatul lui Momiță Bona de la Timișoara, intrat în posesia...
Imagini exclusive din palatul lui Momiță Bona de la Timișoara, intrat în posesia statului. Ce investiții a făcut VIDEO
Sora lui Cătălin Scărlătescu, totul despre relația cu celebrul său frate: „Cu Doina...
Sora lui Cătălin Scărlătescu, totul despre relația cu celebrul său frate: „Cu Doina nu sunt foarte apropiată”
Radu Banciu, în stare de SOC! Ce a pățit prezentatorul
Radu Banciu, în stare de SOC! Ce a pățit prezentatorul
VIDEO. Ce i-au făcut unui român vameșii maghiari. Au fost arestați cu mascații
VIDEO. Ce i-au făcut unui român vameșii maghiari. Au fost arestați cu mascații
Tatăl Laurei Roșca, DJ Lalla, a spus adevărul despre moartea fiicei sale. 'Îmi...
Tatăl Laurei Roșca, DJ Lalla, a spus adevărul despre moartea fiicei sale. 'Îmi doresc să se dezmintă chestia asta!'
Rafila, anunț despre restricții noi. La ce să se aștepte românii din cauza...
Rafila, anunț despre restricții noi. La ce să se aștepte românii din cauza COVID
Anamaria Prodan, strigăt către Laurențiu Reghecampf să-l lase pe Bebeto să-și cunoască frățiorul....
Anamaria Prodan, strigăt către Laurențiu Reghecampf să-l lase pe Bebeto să-și cunoască frățiorul. De ce refuză antrenorul
Anamaria Prodan a luat decizia la care nu se aștepta nimeni. Apel de...
Anamaria Prodan a luat decizia la care nu se aștepta nimeni. Apel de urgență pentru Reghe: "Nu au nicio vină copiii"
Cum a murit Nicolae Iorga? L-au luat din fața soției, l-au împușcat de...
Cum a murit Nicolae Iorga? L-au luat din fața soției, l-au împușcat de nouă ori și l-au aruncat într-un șanț