News

Compania gigant din România care trimite 1000 de angajați în șomaj tehnic. Are datorii uriașe

Peste 1000 de angajați vor fi trimiși în șomaj tehnic după ce oficialii Șantierului Naval Mangalia au decis să ia această măsură până la finele anului.
04.06.2024 | 07:15
Compania gigant din Romania care trimite 1000 de angajati in somaj tehnic Are datorii uriase
Compania gigant din România care trimite 1000 de angajați în șomaj tehnic. Are datorii uriașe Foto: snmangalia.ro
ADVERTISEMENT

Potrivit sindicatului ”Navalistul”, conducerea șantierului a agreat prelungirea Contractului Colectiv de Muncă până în martie 2025, cu promisiunea că negocierile vor fi reluate în ianuarie. Laurențiu Gobeajă, lider de sindicat, e optimist că de atunci pot să apară noile contracte pentru angajați.

Compania gigant din România care trimite 1000 de angajați în șomaj tehnic

Potrivit Codului Muncii, șomajul tehnic reprezintă întreruperea sau reducerea temporară a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare. Directoratul șantierului anunța în luna mai că intrarea în șomaj tehnic e inevitabilă, mai ales că falimentul șantierului a fost deja solicitat pe cale oficială.

ADVERTISEMENT

”Cel mai devreme începând cu anul următor, sunt șanse mari să se semneze proiecte majore care să asigure fond de lucru pentru câțiva ani, dar până atunci doar un număr redus de salariați își va continua activitatea, iar un număr semnificativ vor fi, pentru o perioadă îndelungată, în șomaj tehnic”, a declarat Laurențiu Gobeajă, conform G4Media.ro.

În urmă cu o lună, conducerea șantierului le transmitea angajaților că intrarea în șomaj tehnic e inevitabilă, însă oamenii erau rugați să își dea interesul pentru a păstra reputația șantierului. Viitorul tuturor de aici pare incert, în condițiile în care compania Damen Olanda a cerut falimentul Șantierului Mangalia pentru datorii de 160 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

”Astăzi, ne aflăm într-o situație critică. Şantierul este gol, iar proiectele majore întârzie să apară. Deși am înregistrat progrese semnificative în negocierea unor potențiale proiecte importante, acestea, chiar dacă vor fi încheiate cu succes, nu vor începe mai devreme de anul 2025.

Am implementat un plan de realizare a unor proiecte interne pentru îmbunătățirea infrastructurii şantierului şi v-am încurajat să vă efectuați concediile de odihnă aferente anului 2023. Cu toate acestea, am ajuns într-un punct în care o nouă amânare a introducerii a măsurii şomajului tehnic nu mai este posibilă.

ADVERTISEMENT

Aceasta reprezintă o decizie dificilă, dar necesară pentru a oferi şantierului nostru cele mai bune șanse de a depăși această perioadă critică şi de a ne putea relua activitatea în viitor. Măsura şomajului tehnic va fi implementată începând cu data de 3 iunie 2024. Vom colabora îndeaproape cu departamentul Resurse Umane şi cu reprezentanţii sindicatului, pentru a stabili parametrii necesari şi pentru a vă informa în mod corespunzător”, transmitea conducerea șantierului.

Damen Olanda solicită falimentul Șantierului Naval Mangalia

Compania Damen Olanda, care deține 49% din acțiunile șantierului, a solicitat pe cale oficială falimentul. Asta, în condițiile în care olandezii au de recuperat datorii de 160 de milioane de euro. Conflictul dintre grupul Damen și Șantierul Naval Mangalia, implicit statul român, este unul vechi.

ADVERTISEMENT

Olandezii au administrat șantierul până în vara 2023, însă în acel moment Guvernul, sub pretextul unor prevederi din PNRR, a decis să preia managementul. Decizia politicienilor români pare să fie falimentară, astfel că olandezii au rupt cu totul legăturile cu șantierul. În condițiile în care aceștia asigurau comenzile pentru șantier, oamenii au rămas fără lucru.

ADVERTISEMENT
Valeriu Iftime a anunțat victoria în alegerile de la Botoșani, apoi a aflat...
Valeriu Iftime a anunțat victoria în alegerile de la Botoșani, apoi a aflat rezultatele parțiale. Lovitură pentru finanțatorul din Superligă
EXCLUSIV A început Al Treilea Război Mondial și nu realizăm? Primul general român...
EXCLUSIV A început Al Treilea Război Mondial și nu realizăm? Primul general român pregătit de americani la Harvard vine cu vești proaste
EXCLUSIV | Ionel Ganea râde de Edi Iordănescu: „Cine se crede el, Nostradamus?”....
EXCLUSIV | Ionel Ganea râde de Edi Iordănescu: „Cine se crede el, Nostradamus?”. Dintre cine se va alege noul selecţioner, după EURO 2024
Cine este cel mai tânăr primar din Gorj. I-a luat locul fostului edil,...
Cine este cel mai tânăr primar din Gorj. I-a luat locul fostului edil, condamnat cu două luni înainte de alegeri
Raza mea de soare! Fiul lui Ion Ţiriac, fotografie rară alături de iubita...
Raza mea de soare! Fiul lui Ion Ţiriac, fotografie rară alături de iubita lui! Radiază de fericire împreună
A recunoscut tot, în sfârșit! De ce s-a bătut Anamaria Prodan cu Reghe:...
A recunoscut tot, în sfârșit! De ce s-a bătut Anamaria Prodan cu Reghe: 'Mi-am dat seama că...'
REZULTATE OFICIALE ALEGERI! Răsturnare de situație în ROMÂNIA
REZULTATE OFICIALE ALEGERI! Răsturnare de situație în ROMÂNIA
Toată lumea îl știe pe Razvan Simion, dar nu multă lume știe cum...
Toată lumea îl știe pe Razvan Simion, dar nu multă lume știe cum arată mama sa. Ipostaza rară cu Mariana Simion
Apple anunță schimbări. Actualizări garantate pentru utilizatorii iPhone
Apple anunță schimbări. Actualizări garantate pentru utilizatorii iPhone
Invitații la nunta lui Răzvan Simion și-au golit buzunarele! Cu banii de dar...
Invitații la nunta lui Răzvan Simion și-au golit buzunarele! Cu banii de dar făceai lejer un concediu pentru toată familia în Grecia, Turcia sau Egipt
Ciolacu și Grindeanu au dispărut în momentul în care Firea a intrat în...
Ciolacu și Grindeanu au dispărut în momentul în care Firea a intrat în curtea sediului central
Diferența mare de vârstă dintre Nicu Paleru și soția sa, Cristina. Pentru ea...
Diferența mare de vârstă dintre Nicu Paleru și soția sa, Cristina. Pentru ea și-a părăsit fosta soție