News

Compania mare din România care face concedieri pe bandă rulantă. Aproape jumătate dintre angajați vor fi dați afară

O companie mare din România va face concedieri masive după Anul Nou, fiind vorba despre concedierea a peste 40% dintre angajați.
02.01.2025 | 07:47
Compania mare din Romania care face concedieri pe banda rulanta Aproape jumatate dintre angajati vor fi dati afara
Compania mare din România care face concedieri pe bandă rulantă. Aproape jumătate dintre angajați vor fi dați afară. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Vorbim despre compania producătoare de mobilă Taparo, companie intrată în insolvență în luna noiembrie. Taparo SA este un producător de mobilă din Târgu Lăpuș, unul dintre cei mai importanți din Maramureș.

Compania mare din România care face concedieri pe bandă rulantă

Compania a trimis o notificare Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș și anunță concedierea a 379 de oameni, peste 40% din numărul mediu de salariați raportat oficial la Ministerul de Finanțe în 2023.

ADVERTISEMENT

”Conform notificării primite de la compania SC Taparo SA Tărgu Lăpuş vor fi concediaţi 379 de salariaţi, activitatea principală a acestora fiind în domeniul fabricării de mobilă. În acest moment, nu deţinem date complete privind pregătirea profesională a persoanelor afectate”, a declarat Mihaela Oana Oşanu, director executiv în cadrul AJOFM Maramureş.

Potrivit Ziarul Financiar, Taparo intrase în luna noiembrie în insolvență. Anterior, compania ceruse deschiderea procedurii de concordat preventiv, însă această cerere a fost respinsă. Producția de mobilă a scăzut în ultimii ani în industria mobilei, astfel că Taparo este doar unul dintre cazurile alarmante din domeniu.

ADVERTISEMENT

În 2023, compania a avut o cifră de afaceri de 202 de milioane de lei, o scădere cu 11% față de anul trecut, însă a intrat pe profit în 2023, 1.7 milioane lei net. Comparativ cu pierderea de 23 de milioane de lei din anul anterior, lucrurile păreau că se îmbunătățesc considerabil.

Compania Taparo este controlată de Ioan Filip, care deține 95% din acțiuni și Lucia Stelea. Între timp, o altă companie din grup, Techtext, a intrat în concordat preventiv, o procedură juridică de prevenire a insolvenței. Astfel, au fost suspendate executările silite și a fost oferită posibilitatea de redresare companiei pe baza unui plan.

ADVERTISEMENT

Casa Rusu are mari probleme și va fi vândută către chinezi

Techtex a trimis deja notificări la AJOFM pentru concedieri colective de 149 de oameni, dintre care 59 de angajați în fabrica de textile nețesute. În România, industria mobilei a fost mereu considerată una profitabilă, una dintre puținele industrii ”pe plus”, care contribuie cu 1,23 de miliarde de euro la economia țării.

90% din producția de mobilă din România merge la export, iar Taparo este unul dintre acești exportatori importanți de mobilă. Nu scapă de probleme nici măcar firme cunoscute precum Casa Rusu. Astfel, fabrica de mobilă Rus Savitar de la Dudeștii Noi din Timiș a fost vândută către compania chineză Yongyi, specializată în producția și vânzarea de scaune ergonomice.

ADVERTISEMENT

În urma analizei acestei concentrări economice, Consiliul Concurenţei a constatat că această operațiunea nu este în măsură să ridice obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piața românească sau pe o parte substanțială a acesteia și nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurenţial normal”, a comentat Consiliul Concurenței informația.

Se pare că această companie cu peste 1.000 de angajați a început să aibă probleme în timpul pandemiei, astfel că rețeaua de comerț Casa Rusu a intrat în insolvență și și-a închis inclusiv ultimele 6 magazine pe care le mai deținea. Rus Savitar SA avea în 2023 o cifră de afaceri de 94,7 milioane de lei, dar pierderi de 9,3 milioane de lei cu cei 340 de angajați avuți.

ADVERTISEMENT
Tags: