News

Compania Moderna anunţă o imunitate ”robustă” pentru copiii între 6-11 ani cărora le este administrat serul

Compania Moderna a finalizat de curând un studiu care demonstrează că serul său a fost bine tolerat copiilor  între 6 și 11 ani. Așa s-a ajuns la concluzia că vaccinul Moderna creează o imunitate ”robustă” celor mici.
25.10.2021 | 21:00
Compania Moderna anunta o imunitate robusta pentru copiii intre 611 ani carora le este administrat serul
ADVERTISEMENT

Drept urmare, compania Moderna urmează să-și transmită datele obținute din studiul realizat, pentru aprobare, către autoritățile de reglementare din întreaga lume. Anunțul a fost făcut, luni, de către reprezentanții ”Moderna”.

La studiu au luat parte 4.700 de copii cu vârste între 6 și 11 ani.  Ei au obținut și anticorpi cu un profil de siguranță favorabil”, au transmis reprezentanții Moderna într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Stéphane Bancel (Moderna): ”Vrem să stopăm pandemia”

”Suntem încântați de profilul de siguranță. Așteptăm cu nerăbdare să depunem un dosar la autoritățile de reglementare la nivel global și să rămânem angajați să contribuim la stoparea pandemiei de COVID-19 cu un vaccin pentru adulți și copii de toate vârstele”, a spus Stéphane Bancel, Chief Executive Officer Moderna, citată de publicația USA Today.

Pentru studiu s-au folosit două doze de 50 de micrograme ale vaccinului pentru adulți. Efectele secundare pe care le-au avut cei mici au fost minore, precum: durere locală acolo unde s-a administrat injecția, oboseală, durere de cap sau febră.

ADVERTISEMENT

SUA va începe în noiembrie vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani

Acest lucru se va face cu serul de la Pfizer, după ce serul și-a arătat o eficiență de  90,7% în testele clinice pe copii. Și Israelul va urma exemplul SUA, la jumătatea lui noiembrie, dar așteaptă o autorizaţie mai largă din partea Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA.

Momentan, FDA analizează solicitările făcute de Pfizer/BioNTech referitoare la administrarea de două doze pentru copiii mai mici de 12 ani.

ADVERTISEMENT

În România se pot vaccina anti-Covid copiii care au 12 și peste 12 ani

În România încă nu s-a discutat despre imunizarea copiilor cu vârste sub 12 ani. Momentan, se pot vaccina anti-Covid doar cei care au 12 ani sau peste 12 ani cu serul de la Pfizer sau Moderna.

”Platforma de programare a fost optimizată și permite programarea copiilor cu vârsta de 12 ani și peste prin contul părinților.

ADVERTISEMENT

Schema de vaccinare și modalitățile de programare sunt la fel ca la populația adultă. Este obligatorie acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către tutorele legal”, conform reprezentanților RoVaccinare.

Ce spun medicii români despre vaccinarea anti-Covid a copiilor

Medicii români infecționiști precizează că trebuie să existe o distanță de minim 30 de zile între două administrări de vaccinuri diferite pentru copii.

“Ca regulă de bază în vaccinare este obligatoriu o distanţă minimă de o lună între două vaccinuri diferite, pe modele diferite, pe acţiune diferită, pe structuri virale diferite. Rugămintea mea la părinţi este să nu facă vaccinările mai devreme de o lună, eu aş merge către 2-3 luni ca şi distanţă între ele, tocmai pentru a avea o anumită siguranţă de a nu biciui sistemul imun să genereze acei anticorpi împotriva tuturor infecţiilor dintr-o dată, desi ştim că există şi vaccinuri hexavalente, cu şase feluri diferite de subtipuri virale la care trebuie să generăm, dar totuşi, este tehnologie nouă ( n.red în cazul vaccinului anti-covid), este un efort al corpului uman şi al sistemului imun, şi atunci ca să nu facem cumva rău din anumite puncte de vedere da, să facem vaccinarea la cel puţin o lună, dar, repet, undeva la 2-3 luni ar fi ideal, eu mi-am vaccinat fetele anti-hpv în februarie, deci acum sunt în regulă şi în momentul în care se dă drumul la vaccinare anti-covid pentru 12-15 ani deja sunt suficient de sigură să ştiu că le pot vaccina şi împotriva covid 19.

Regula de bază este aceeaşi, dacă nu există co-formulare de vaccin, deci în acelaşi rapel sau în aceeaşi doză să fie mai multe subtipuri virale, atunci regula de bază este de minimum o lună pauză între ele”, a explicat pentru News.ro medicul Voichiţa Lăzureanu.

ADVERTISEMENT