Compania uriașă, prezentă în mai multe țări din întreaga lume, care a cerut falimentul. Este prezentă și în România și are, în fiecare lună, milioane de clienți.
O companie renumită la nivel mondial, prezentă în peste 130 de țări din toată lumea, este implicată într-un scandal de proporții. Aceasta a cerut, recent, falimentul.
Este vorba despre Avon, una dintre cele mai cunoscute companii producătoare de cosmetice și parfumuri din toată lumea. A fost fondată în 1886, în SUA, și a intrat pe piața din România în 1997.
Brandul Avon are o prezență masivă la noi în țară și activează prin Avon Cosmetics SRL. În 2023, cifra de afaceri raportată de companie de fost de 338,8 milioane de lei, dar și un profit net de 11 milioane de lei, cu 208 angajați.
Renumita companie ar putea ieși de pe piață după ce a decis să-și ceară falimentul în urma unor acuzații grave. Mai exact, conform acestora, pudra de talc prezentă în produsele sale poate cauza cancer.
Brandul utilizează pudra de talc în pudrele de față, dar și în fardurile de ochi. În schimb, alte companii folosesc mineralul în anumite produse, cum ar fi pudra pentru copii.
Potrivit avocaților, ar exista o legătură între talc și cancer. Compania Avon a fost acuzată că a fabricat produse care erau contaminate cu azbest.
Avon a negat acuzațiile în mod repetat și a argumentat că “folosește doar talc de calitate cosmetică, care a fost testat pentru a confirma că nu conține azbest”, informează The Telegraph.
Compania a depus o cerere de intrare în faliment în temeiul capitolului 11 în Delaware, SUA, în încercarea de a rezolva 386 de cazuri individuale în legătură cu talcul.
Până acum, Avon a suportat deja costuri în valoare de 225 de milioane de dolari pentru apărarea proceselor, pentru vătămări corporale, precum și plăți compensatorii.
Cu toate acestea, compania nu ar dispune de “lichidități suficiente pentru a purta litigii și/sau a soluționa” cazurile, după cum a declarat Philip Gund, Chief Restructuring Officer, în documentele depuse la tribunal.
Celebra companie se așteaptă ca numărul proceselor “să continue să crească în lipsa unei soluții permanente”. Avon are datorii în valoare de 1,13 miliarde. Cele mai multe dintre ele sunt datorate companiei Natura & Co, cea care a cumpărat-o în 2020.
Ca parte a depunerii cererii de intrare în faliment, activele Avon Products urmează să fie vândute, iar compania Natura & Co. s-a oferit să le cumpere pentru suma de 125 de milioane de dolari, dacă nu vor exista oferte mai mari.
Totodată, ca parte a ofertei sale, compania braziliană va șterge o datorie de 530 de milioane de dolari. În plus, va furniza o sumă suplimentară, de 43 de milioane de dolari, pentru a finanța falimentul.
În prezent, marca Avon din SUA e deținută de LG Household & Health Care Ltd. Holdingul nu a intrat, însă, în procedura de faliment.