News

Companii municipale din București vor fi desființate. Care sunt acestea

Mai multe companii municipale din București vor fi desființate de către Primăria Capitalei.
28.07.2021 | 22:08
Companii municipale din Bucuresti vor fi desfiintate Care sunt acestea
Companii municipale din București vor fi desființate. Care sunt acestea foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat în repetate rânduri că dorește să desființeze majoritatea companiilor municipale înființate de fostul primar general, Gabriela Firea.

La începutul lunii iunie, primarul Capitalei a declarat că există tarife uluitor de mari pentru anumite proceduri simple pe care le desfășoară anumite companii municipale.

ADVERTISEMENT

Care companii municipale din București vor fi desființate?

Companiile municipale Cimitire București SA și Tehnologia Informației SA ar putea să fie desființate curând și să se înceapă procedura de insolvență pentru Pază și Securitate București SA. Aceste proiecte se află pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București din 2 august, conform Jurnalul.

Cimitire București SA nu a înregistrat venituri în 2018, iar în anii 2018, 2019 și 2020 a avut pierderi de aproape 20 de milioane de lei.

ADVERTISEMENT

Fondul de salarii al companiei a fost de peste 8 milioane de lei în 2020. Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU) a avut cheltuieli cu personalul de peste 21 de milioane de lei și cheltuieli bugetare totale de peste 46 de milioane de lei anul trecut.

Din totalul capitalului social al Companiei Municipală Cimitire București, alcătuit din fonduri publice, 47% îl reprezintă cheltuielile cu salariile.

ADVERTISEMENT

Compania Municipală Tehnologia Informației București SA nu a reușit să încheie suficiente contracte din domeniul său de activitate, înregistrând pierderi de 1.4 milioane de lei în 2018, 4 milioane în 2019 și 357.000 de lei în 2020. De asemenea, societatea are în acest moment mai multe procese pe rol.

Consiliul General al Municipiului București, în calitatea sa de acționar majoritar în cadrul Companiei Municipale Pază și Securitate București a aprobat demararea procedurii de insolvență.

ADVERTISEMENT

Această companie are datorii din cauza salariilor mari și a personalului supradimensionat, conform informațiilor prezentate de Jurnalul.

Nicușor Dan, despre “prăduiala” de la companiile municipale

“Pe zona de parcuri, ALPAB are contract de delegare cu această Companie Municipală de Parcuri și o să vă dau niște exemple de prețuri: cosire mecanică a gazonului – un leu pe metrul pătrat, când prețul pieței este 23 de bani pe metrul pătrat, de patru ori mai mult.

Cât costă să demontezi și să montezi o șipcă ruptă dintr-o bancă? 200 de lei să o demontezi, 200 de lei să o montezi. Cât costă să golești un coș de gunoi? 4 lei.

Să îl golești într-un sac și să îl pui la loc. Lucrurile acestea nu puteau și nu pot să funcționeze mai departe în acest mod. O să vedeți în activitatea viitoare o corectare a tarifelor”, a declarat Nicușor Dan în cadrul unei conferințe de presă.

ADVERTISEMENT