News

Companiile au început să publice salariile angajaților, după directiva europeană: ”Nu vor mai fi confidenţiale”

Companiile au început să publice salariile angajaților, în urma directivei Parlamentului European care va determina salariile să fie publice peste tot.
05.04.2023 | 17:52
Companiile au inceput sa publice salariile angajatilor dupa directiva europeana Nu vor mai fi confidentiale
Companiile au început să publice salariile angajaților. Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Companiile au început să publice salariile angajaților, în urma directivei care a fost votată zilele trecute în Parlamentul European. Potrivit unui sondaj realizat de o platformă de recrutare, peste 10.000 de salarii sunt deja publice, majoritatea din retail.

Companiile au început să publice salariile angajaților

Practic, angajatorii nu se mai complică și publică din start salariul atunci când vor să angajeze o persoană, pentru a nu mai exista semne de întrebare și discriminări. Același lucru va fi valabil pentru angajatori atunci când un angajat va dori să afle salariile colegilor.

ADVERTISEMENT

Această directivă adoptată de Parlamentul European e considerată cea mai importantă măsură luată în ultimii 5 ani, cu efecte care vor produce valuri în interiorul companiilor din toate țările din Uniunea Europeană, inclusiv România.

Cu toate acestea, peste 40% dintre angajatori se declară în continuare nepregătiți, potrivit reprezentanților platformei de recrutare, citați de Observatornews.ro. ”Se vorbeşte de mai bine de un an despre apropierea momentului în care salariile nu vor mai fi confidenţiale, ceea ce, desigur, a generat multe păreri pro şi contra, însă acum, odată adoptată directiva şi cu un termen destul de clar în ceea ce priveşte implementarea ei, pare că angajatorii încep să facă paşi concreţi şi tot mai hotărâţi în această direcţie“, a precizat Roxana Drăghici, head of sales în cadrul platformei de recrutare.

ADVERTISEMENT

Momentan peste 10.000 de joburi publicate pe platformă au salariul la vedere, afișat, fiind vorba de 30% din totalul de joburi disponibile. Angajatorii au adăugat în ultimele zile peste 1.500 de astfel de anunțuri, cu salariul la vedere, menite să respecte legea și să încurajeze transparența.

“Dincolo de faptul că va trebui să se alinieze la o măsură obligatorie, companiile înţeleg că o astfel de măsură va avea o serie de efecte pozitive, de la reducerea timpului necesar închiderii unei poziţii – pentru că, ştiind salariul, candidaţii vor aplica mult mai ţintit -, până la crearea unui avantaj competitiv pentru cei care oferă salarii peste media pieţei. În plus, cei care deja au început să facă acest lucru, câştigă încrederea candidaţilor, care îşi doresc să lucreze pentru o companie pe care o asociază cu ideea de transparenţă. Datele noastre arată că anunţurile cu salariul afişat generează cu 40% mai multe aplicări decât celelalte“, a completat Roxana Drăghici.

ADVERTISEMENT

Nu toate domeniile au încredere în aceste noi măsuri, însă există o deschidere deosebită din partea celor din retail, servicii, jocuri de noroc, industria alimentară, turism, logistică și transport, precum și call center/BPO.

“Este adevărat faptul că, în primă fază, angajatorii publică salariile în special pentru poziţiile entry level, iar acestea sunt sectoare de activitate în care cea mai mare parte a angajărilor se face tocmai pentru această categorie de candidaţi, respectiv cei entry level. O altă categorie de angajatori care publică în mare măsură salariile sunt cei din afara ţării”, a adăugat Roxana Drăghici.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oficiale, salariile pornesc de la 3.000 de lei pe lună pentru angajații din turism, 3.400 de lei pentru cei din call centere, în timp ce în vânzări există o medie națională de 3.900 de lei. În logistică oamenii câștigă 3.700 de lei, în industria alimentară 3.500 de lei, iar în casinouri și industria jocurilor de noroc salariile sunt în medie 4.200 de lei pe lună.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”