News

Companiile care au decis să-și trimită angajații în vacanțe surpriză. De ce au ales acest tip de recompensă

Peste tot în lume, companiile adaugă zile libere spontane pentru angajații care sunt arși din cauza suprasolicitării în timpul pandemiei.
27.06.2021 | 16:39
Companiile care au decis sasi trimita angajatii in vacante surpriza De ce au ales acest tip de recompensa
ADVERTISEMENT

LinkedIn, Google, Dosh sau Bumble sunt câteva dintre companiile care și-au surprins angajații cu acordarea de zile libere în mod spontan. Ideea ar putea avea, în anumite cazuri, efecte adverse, spun specialiștii.

Companiile care au decis să-și trimită angajații în vacanțe surpriză

În această primăvară, o companie de informații medicale din Georgia, SUA, a anunțat că va adăuga două noi weekend-uri prelungite în calendar. Ideea a apărut în urma mai multor sondaje pentru a urmări bunăstarea lucrătorilor. Compania a ales două vineri – una în aprilie și una în iulie – ca zile libere suplimentare pentru întregul personal.

ADVERTISEMENT

În ultimele luni, o mulțime de întreprinderi, atât mari, cât și mici, au întreprins acțiuni similare, oferind angajaților zile de „îngrijire personală” în plus față de zilele libere plătite clasice. În aprilie, LinkedIn a luat pauză pentru o săptămână, oferind aproape tuturor celor 16.000 de angajați din întreaga lume cinci zile libere.

Începând din vara anului trecut, Google le-a oferit lucrătorilor două concedii plătite spontane.

ADVERTISEMENT

În noiembrie 2020, Ryan Wuerch, CEO al aplicației de rambursare Dosh, a început să acorde angajaților weekenduri lungi improvizate. Potrivit Wall Street Journal, citat de BBC: „În unele joi, în timpul întâlnirilor cu toți angajații, domnul Wuerch surprinde acum compania cu vestea că ziua următoare este o ‘zi Dosh’, când nu este permisă munca”.

Aplicația de întâlniri Bumble a oferit întregului său personal săptămâna liberă pentru reîncărcare, a spus un purtător de cuvânt al companiei. Mișcarea, care vizează combaterea epuizării, acordă o minivacanțăe vacanță celor peste 750 de angajați ai Bumble din Austin, Texas, Moscova, Londra, Barcelona, Spania, Sydney și Mumbai, India.

ADVERTISEMENT

Este o abordare nouă pentru a combate mai mult de un an de muncă la distanță în timpul pandemiei, mai ales că angajații au nevoie de politici care să susțină sănătatea mentală și emoțională, poate mai mult ca niciodată.

Dar, oricât de bine intenționate, aceste abordări ar putea să nu meargă destul de departe; o zi – sau chiar o săptămână – departe de serviciu nu sunt probabil suficiente pentru a stopa epuizarea și pentru a rezolva problemele legate de suprasolicitare. Și zilele acestea nu ajută neapărat angajații în mod egal.

ADVERTISEMENT

Totuși, aceste politici pot ajuta – și poate chiar pot să creeze un precedent pentru un viitor al muncii mai bine axat pe sănătate.

Elementul surpriză poate fi valoros pentru lucrători, spune Jamie Gruman, profesor de comportament organizațional la Universitatea Ontario din Guelph și expert în sănătatea la locul de muncă. „Este neașteptat, deoarece compania nu trebuie să facă acest lucru, deci implică că le pasă cu adevărat. Dacă oamenii văd că astfel de lucruri se întâmplă în mod spontan, aceasta este o indicație a faptului că compania este receptivă, iar capacitatea de răspuns este elementul cheie. Este un indicator al îngrijirii angajaților lor.”

Deci aceste gesturi ar putea marca potențialul unor relații mai sănătoase pe termen lung între angajator și angajat, cel puțin în ceea ce privește întreținerea bunăstării angajaților.

Gruman spune că aceste vacanțe pop-up ar putea fi pași timpurii către o schimbare majoră către noi norme: orarele de lucru mai flexibile, precum și o cultură a companiei care recunoaște că timpul petrecut departe de birou este la fel de important ca orele pe care le petreceți acolo.

„Într-o eră post-pandemică, ceea ce își doresc angajații este să fie tratați nu doar ca angajați, ci ca oameni”, spune Gruman. „Vor ca angajatorii lor să fie cu adevărat preocupați de ei. Epoca gândirii despre performanță și productivitate separată de restul vieții s-a încheiat. Acum trebuie să luăm în considerare aceste lucruri în contextul vieții oamenilor .

Vacanță neplanificată, consecințe neintenționate

Cu toate acestea, în ciuda beneficiilor acestor vacanțe improvizate, există o serie de moduri în care chiar și cea mai bine intenționată inițiativă poate deraia, dacă nu este executată cu grijă.

Pentru persoanele care echilibrează orare foarte bine organizate, cum ar fi părinții, spontaneitatea vacanțelor ar putea fi un potențial dezavantaj, spune Samantha Ettus, autorul unui ghid de echilibru între viața profesională și viața privată.

Timpul liber pentru surpriză este mult mai orientat către „cineva care este singur și are un stil de viață spontan”, susține Ettus. Deci, deși orice vacanță este teoretic binevenită, modul în care unele companii implementează conceptul nu este neapărat util lucrătorilor în același mod.

În plus, angajații nu pot neapărat să întrerupă chestiunile urgente, chiar și atunci când li se permite – sau li se spune – să stea departe de birou. De exemplu, locurile de muncă care necesită creație din partea angajaților în fiecare zi sunt greu de întrerupt fără planificare prealabilă; în mod similar, lucrătorii care au întâlniri importante cu clienții sau vânzări cruciale în așteptare pot fi încurcați de o zi liberă inopinată. Pentru alții, munca se poate acumula pur și simplu, iar muncitorii se întorc la un volum de muncă care provoacă anxietate.

Deci, spune Ettus, o vacanță pop-up menită să reducă stresul ar putea face chiar opusul.

Cu toate acestea, în cele din urmă, totuși, orice tip de concediu este extrem de necesar, întrucât angajații lucrează ore mai lungi în timpul pandemiei și își lasă zilele de vacanță nefolosite, deoarece au devenit reticenți să se îndepărteze din cauza fricii de disponibilizări într-o economie slăbită.

Aceasta este o problemă substanțială, deoarece timpul liber este atât de vital pentru sănătatea forței de muncă.

ADVERTISEMENT