News
notix pixel id

Ce se întâmplă cu compensarea facturilor și plafonările prețurilor la energie și gaze. Decizie de ultimă oră

Ce se întămplă cu compensarea facturilor și plafonările prețurilor la energie și gaze. Decizia Guvernului a fost deja publicată în Monitorul Oficial.
27.11.2021 | 12:23
Ce se întâmplă cu compensarea facturilor și plafonările prețurilor la energie și gaze. Decizie de ultimă oră
Ce se întâmplă cu compensarea facturilor și plafonările prețurilor la energie și gaze în România. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

A devenit oficial – ordinul de aprobare a normelor de aplicare a legislației de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor la energie și gaze a fost publicat în Monitorul Oficial.

Mai mult decât atât, Virgil Popescu a anunţat că întreprinderile mici şi mijlocii trebuie să depună cererea pentru compensarea consumurilor de energie electrică şi gaze naturale.

Decizie legată de compensarea facturilor și plafonările prețurilor la energie și gaze

De remarcat că în cazul în care nu va fi transmisă cererea, atunci furnizorii nu vor aplica măsura de compensare.

ADVERTISEMENT

„Începând de astăzi IMM-urile trebuie să depună cererea pentru compensarea consumurilor de energie electrică şi/sau gaze naturale!

Dacă cererea nu va fi transmisă furnizorii nu vor aplica măsura de compensare! Cererea poate fi descărcată de aici: http://energie.gov.ro/ordin-decontare/ Ordinul pentru aprobarea procedurii şi termenelor de decontare a sumelor aferente schemei de compensare, documentele în baza cărora se realizează decontarea.

ADVERTISEMENT

Precum şi alte măsuri necesare aplicării prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021 – 2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei “Delta Dunării” a fost publicat în Monitorul Oficial!”, a scris Virgil Popescu, sâmbătă pe Facebook.

De asemenea, ministrul Energiei a reamintit că, începând cu  data de 1 noiembrie 2021, furnizorii de energie electrică şi/sau gaze naturale aplică în facturile emise schema de compensare.

ADVERTISEMENT

Plafonarea prețurilor se va aplica la toţi consumatorii casnici, spitale publice şi private definite conform Legii nr. 95/2006, unităţi de învăţământ publice şi private definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, creşe, organizaţii neguvernamentale, unităţile de cult astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 şi furnizori publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.

Pe lângă preţul plafonat, aproximativ 70% dintre consumatorii casnici vor beneficia şi de schema de compensare, pentru lunile noiembrie 2021-martie 2022, cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă de 0,68 lei/kwh la energie electrică, respectiv cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă  al gazului natural de 125 lei/Mwh.

ADVERTISEMENT

Există anumite cantităţi de energie pentru care se acordă compensaţie

  • 300 kwh/lună – 1500 kWh energie electrică pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022)
  • echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 –  martie 2022)

Ministrul Energiei a mai precizat că este acceptată o abatere în favoarea beneficiarului compensaţiei de maximum 10%.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 865. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri