News

Medicamentele compensate cu 90% pentru pensionarii cu venituri mici. Ce alte măsuri a luat Guvernul. Update

O nouă ședință de Guvern. S-au aprobat mai multe proiecte printre care: compensarea medicamentelor pentru pensionarii cu venituri mici sau sprijinirea aeroporturilor regionale.
28.12.2021 | 21:10
Medicamentele compensate cu 90 pentru pensionarii cu venituri mici Ce alte masuri a luat Guvernul Update
ADVERTISEMENT
28-12-2021
19:17

Alte măsuri adoptate în ședința de Guvern. Continuarea programului-pilot de suport alimentar „Masa caldă” pentru preșcolari și elevi

Guvernul a mai adoptat în ședința de marți, 28 decembrie 2021 și continuarea programul-pilot de suport alimentar care prevede ”Masa caldă” pentru preșcolari și elevi. Totodată, s-au aprobat și:

  • ”-Susținerea mediului de afaceri, prin continuarea Programului IMM INVEST, într-o formulă adaptată cerințelor pieței;
    -Sprijinirea activității a 12 aeroporturi regionale, în vederea depășirii dificultăților financiare cauzate de pandemia COVID-19;
  • -Aprobarea primelor măsuri pentru dezvoltarea serviciilor în ambulatoriu, necesare creșterii capacității de testare pentru depistarea virusului SARS-Cov-2. Medicii de familie aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate vor putea efectua testarea cu teste rapide antigen”, este menționat într-o postare a Guvernului pe rețelele de socializare.
ADVERTISEMENT
28-12-2021
14:40

Compensare cu 90% a prețurilor la medicamente pentru pensionarii cu venituri sub 1429 lei

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, marți, că toți pensionarii care au venituri mai mici de 1429 lei pe lună vor avea medicamentele compensate cu 90%. Măsura se va aplica de la 1 ianuarie, indiferent dacă pensionarii mai încasează și alte venituri.

”Aproape jumătate de milion de pensionari riscau să piardă dreptul la compensarea medicamentelor odată cu majorarea cu 10% a punctului de pensie începând cu data de 1 ianuarie.

Vom creşte plafonul veniturilor până la care pensionarii vor beneficia de compensare cu 90% a medicamentelor. Începând cu 1 ianuarie 2022, pensionarii cu venituri până la 1.429 de lei pe lună inclusiv, vor beneficia de această măsură de sprijin”, a precizat Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

Totodată, Adrian Câciu, ministrul finanțelor, a făcut unele declarații după ce a luat parte la ședință. Întrebat fiind despre neregulile sesizate în aceste zile în legătură cu numărul de bugetari de pe site-ul Ministerului de Finanțe, Câciu a dat asigurări că numărul inițial este cel real.

”Nr. de bugetari este acela care apare pe site-ul Ministerului de Finanțe. Acela este numărul real de funcționari”, a spus Adrian Câciu într-o ședință de Guvern.

Adrian Câciu a vorbit și despre majorarea salariilor angajaților CFR, care reamintim că au protestat în aceste zile. Potrivit spuselor sale, ministerul pe care-l conduce va sprijini Ministerul Transporturilor în demersul majorării în limita bugetului.

”Salarizarea nu este la Ministerul de Finanțe. Banii vin de la noi, deficitul bugetar nu va fi depășit”, a anunțat Adrian Câciu.

ADVERTISEMENT
28-12-2021
11:11

A început ședința de Guvern. Ciucă: ”Vom aproba cadrul pentru sprijin financiar pentru 12 aeroporturi regionale”

A început ședința de Guvern. Nicolae Ciucă a anunțat ce subiecte vor fi discutate și aprobate, printre care acordarea de sprijin financiar pentru 12 aeroporturi regionale.

”Doresc sa subliniez ca vom continua sa avem o discutie aplicata prin PNRR. Este cel mai important proiect care finanțează proiecte de milioane de euro.

Vom discuta fiecare țintă în parte astfel încât să ne asigurăm că vom finaliza toate țințele. În agenda de astăzi vom aproba cadrul pentru sprijin financiar pentru 12 aeroporturi regionale”, a declarat premierul la începutul ședinței de Guvern.

Anul 2022 aduce o serie de probleme pe care Guvernul încearcă să le împiedice sau, cel puțin, să le limiteze. Astfel, membrii executivului urmează să adopte o serie de măsuri pentru a ajuta anumite categorii sociale, dar și anumite sectoare de activitate.

În ședința de marți, 28 decembrie, guvernul Ciucă urmează să discute o serie de proiecte de Hotărâri de Guvern și de Ordonanțe de Urgență care vizează acordarea unor ajutoare pensionarilo, notează Hotnews.

ADVERTISEMENT

Pe ordinea de zi a Guvernului se vor afla și o serie de proiecte care vizează acordarea unor ajutoare aeroporturilor regionale, dar și legate de extinderea aparatului administrativ central.

Ce măsuri pregătește Guvernul?

În cadrul ședinței de marți, executivul are pe masă o Hotărâre de Guvern care vizează, începând de la 1 ianuarie 2022, compensarea cu 90% a prețurilor de referință pentru medicamente.

ADVERTISEMENT

De această măsură ar urma să beneficieze pensionarii cu venituri de până la 1.429 lei/lună. Prevederile HG urmează să se aplice în cazul persoanelor care ating acest plafon din pensii sau alte prestații sociale.

Trebuie subliniat faptul că această măsură de compensare a prețurilor pentru medicamente urmează să fie acordată tuturor pensionarilor care ating acest prag de referință chiar dacă realizează sau nu venituri suplimentare.

ADVERTISEMENT

Pachetul de măsuri sociale urmează să fie completat de către aprobarea normelor metodologice ale unui program de acordare a unui ajutor alimentar în cazul a 150 de grădinițe de stat.

Guvernul urmează să discute și un proiect de hotărâre care vizează sistemele centralizate de energie termică. Astfel, membrii executivului urmează să dezbată și să aprobe o schemă de ajutor pentru facilitarea folosirii și distribuției de energie din surse mai puțin folosite.

ADVERTISEMENT

Acest proiect ar urma să fie implementat până la 31 decembrie 2023 și vizează folosirea energiei geotermale, a biomasei și a biogazului în sistemele centralizate de încălzire.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește aeroporturile regionale, guvernul Ciucă urmează să aprobe acordarea unor pachete de asistență pentru depășirea problemelor economice cauzate de către pandemie.

Pentru aeroporturile care au un trafic anual de 200.000-3.000.000 pasageri în fiecare an ar urma să fie alocat un buget de 42.544.000 lei. În ceea ce privește aeroporturile care au un trafic anual mai mic de 200.000 de pasageri urmează alocarea a 41.494.000 lei.

OUG-uri pentru aparatul administrativ

Pe masa guvernanților se vor afla și două măsuri care vizează adăugarea a 307 posturi de demnitari și din cabinetele ministeriale. Vor beneficia de această măsură Ministerul Economiei și cel al Antreprenoriatului și Turismului.

Guvernul urmează să discute și o serie de modificări aduse OUG 57/2019 care vizează concursurile de pentru ocuparea funcțiilor publice din administrația publică centrală și locală.