News

Surse: Circa 4 miliarde de lei vor fi alocați de Guvern pentru compensarea facturilor la energie

Guvernul plănuiește să aloce pentru anul viitor circa 4 miliarde de lei pentru a compensarea și plafonarea facturilor la energie electrică. De asemenea, s-au anunțat și beneficiarii acestor fonduri.
07.12.2021 | 17:21
Surse Circa 4 miliarde de lei vor fi alocati de Guvern pentru compensarea facturilor la energie
ADVERTISEMENT

Guvernul ar urma să aloce 4 miliarde de lei, în anul următor, pentru compensarea și plafonarea facturilor la energie electrică, potrivit unor surse Agerpres.

Cine poate beneficia de noua măsură de compensare a facturilor

Noua măsură va fi aplicată atât consumatorilor casnici, ci și industriali. De altfel, guvernanții spun că întreaga sumă va fi prevăzută în proiectul de buget.

ADVERTISEMENT

„Suma necesară pentru a compensa facturile la gaze și electricitate ale consumatorilor români anul viitor este de 4 miliarde de lei și ea va fi prevăzută în proiectul de buget la care se lucrează în prezent”, au precizat sursele.

Conform Legii 259/2021 care privește plafonarea, dar și compensarea facturilor la electricitate, costul privind energia va fi plafonat la maximul un leu pentru perioada dintre 1 noiembrie 2021 și martie 2022, fiind adăugată o compensare de 29 de bani tuturor clienților care au avut un consum de până la 300 de kWh, plus o marjă de 10%, în cazul consumatorilor casnici.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește gazele naturale, valoarea compensației se va ridica la 33% din prețul facturii gazului-marfă. De altfel, prețul a fost plafonat la 0,25 lei pe kWh.

Ce se întâmplă în cazul afacerilor

În cazul consumatorilor non-casnici, cum sunt IMM-urile, microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii, întreprinderi private cu răspundere limitată, birouri particulare, activități liberale, costul final al energiei electrice se va diminua cu tarifele reglementate de transport, serviciul de sistem, distribuție, cu contravaloarea certificatelor verzi și cu contribuția de cogenerare în perioada 1 noiembrie-31 martie.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește gazul, consumatorii fără numerar nu achită tarifele de transport și distribuție și nici accizele.

Ce se întâmplă în cazul instituțiilor

Pentru consumatorii din instituțiile publice, precum spitalele, centrele de învățământ, creșele, organizațiile neguvernamentale, prestatorii de servicii sociale și instituțiile bisericești, tarifele sunt plafonate ca și în cazul consumatorilor casnici, însă nu se oferă niciun fel de compensație.

ADVERTISEMENT

Această reducere se va aplica în mod direct la factură, urmând ca furnizorii de energie să își recapete ulterior sumele de la stat.

Producătorii de energie sunt îngrijorați

Producătorii de energie s-au declarat preocupați de faptul că aceste sume nu vor fi rambursate la timp, lucru care va crea dificultăți pe piață și va duce inclusiv la intrarea în faliment a unor furnizori.

Federația Asociației Companiilor de Utilități din Energie este de părere că acest sistem de compensare va genera cheltuieli în plus importante pentru furnizorii și operatorii de energie.

Răspunsul ministrului energiei

Ca răspuns, ministrul energiei, Virgil Popescu, a ținut să asigure societățile comerciale că acestea își vor încasa banii la timp, respectiv în 30 de zile de la momentul emiterii facturilor.

Pe la jumătatea lunii noiembrie, Dan Vîlceanu, la acea vreme ministru interimar al finanțelor, a afirmat că pentru acoperirea impactului bugetar al plafonării prețurilor la energie și al compensării facturilor este nevoie de 3 miliarde de lei.

ADVERTISEMENT