News

Compensarea carburanților cu 50 de bani, prelungită de Guvern. Până când e valabilă măsura

Coaliția de guvernare a decis să compenseze în continuare, cu 50 de bani, prețul la carburant, pentru încă trei luni de zile.
19.09.2022 | 23:28
Compensarea carburantilor cu 50 de bani prelungita de Guvern Pana cand e valabila masura
Benzină compensată cu 50 de bani până la finele anului. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Guvernul aplică această măsură atât pentru motorină cât și pentru benzină, conform unor surse ale coaliției de guvernare, citate de Digi 24.

Coaliția de guvernare menține compensarea cu 50 de bani

Decizia compensării cu 50 de bani a fost aplicată în iunie 2022, moment în care mai multe benzinării scumpiseră nejustificat prețul la benzină sau motorină.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, jumătate din această reducere va fi decontată de către stat și jumătate de distribuitorii care doresc să facă acest lucru. Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal emis la stațiile de alimentare cu combustibil.

Potrivit Digi 24, PNL a propus ca măsura să fie menținută doar pentru motorină, nu și pentru benzină, cu toate acestea măsura va fi aplicată pentru toate formele de combustibil de la pompă.

ADVERTISEMENT

Subvenționarea prețului la carburant cu 50 de bani va expira pe 30 septembrie, însă guvernanții au decis să prelungească această măsură până la finele anului pentru a ajuta populația. Impactul bugetar al acestei măsuri e de 175 de milioane de lei pe lună, cu toate că oamenii de rând au ridiculizat această măsură.

Suma de 50 de bani a fost luată în derâdere de oameni, mai ales că prețul la pompă creștea de la zi la zi, mult peste plafonul de 50 de bani. Cu toate acestea, guvernanții au intervenit și în această chestiune și au blocat creșterea artificială a prețului la motorină și benzină.

ADVERTISEMENT

Mai mult, ministrul Virgil Popescu a anunțat că prețul unui litru de combustibil nu ar trebui să depășească 9 lei pe litru, în cel mai rău caz.

”Motorina a avut cotaţii. România e importatoare de motorină. Am văzut o creştere azi de 11 bani. Cotaţia motorinei acum 10 zile a crescut uşor odată cu paritatea leu/dolar pentru că acciza se plăteşte la dolar. Nu estimez o creştere foarte mare a preţului la motorină.

ADVERTISEMENT

Am aşteptat în piaţă şi e posibil să vină o cotaţie în jos a motorinei sau se va menţine unde este acum. Referitor la ce se va întâmpla de la 1 octombrie, cred că trebuie să mai aşteptăm un pic. Vom discuta în coaliţie şi Guvernului, iar apoi vom lua o decizie şi o vom anunţa”, a explicat Popescu.

ADVERTISEMENT