News

Compensarea facturilor la energie se aplică de la 1 noiembrie 2021. Câți români beneficiază de măsură

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a anunțat că OUG privind compensarea facturilor la energie se aplică de la 1 noiembrie 2021. Oficialul a explicat câți români beneficiază de măsură.
14.10.2021 | 08:30
Compensarea facturilor la energie se aplica de la 1 noiembrie 2021 Cati romani beneficiaza de masura
ADVERTISEMENT

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a oferit explicații despre compensarea facturilor la energie și gaze naturale, măsură luată de Guvern printr-o Ordonanță de Urgență (OUG).

Cetățenii din România trebuie să știe că această compensare va apărea direct în factură. Astfel, cetățenii nu vor trebui să facă niciun demers în plus pentru a beneficia de acest sprijin de la stat.

ADVERTISEMENT

În schimb, în cazul conaționalilor care vor beneficia de legea ”consumatorului vulnerabil”, aceștia vor trebui să se adreseze primăriilor, unde trebuie să completeze niște date.

Compensarea facturilor la energie și gaze intră în vigoare de la 1 noiembrie 2021. Câți români beneficiază de măsură

Virgil Popescu a anunțat că, în privința energiei electrice, 13 milioane de români vor beneficia de compensarea facturilor. Pentru compensarea facturilor consumatorului mediu, sunt vizate gospodăriile cu consum de 150 – 1000 de KW.

ADVERTISEMENT

Referitor la ajutorul pentru facturile la gaze naturale, ministrul Energiei a spus că de compensare vor beneficia circa 2,2 milioane de gospodării, ceea ce reprezintă peste 5 milioane de cetățeni.

”Practic, toți consumatorii cu un consum mediu – am estimat noi consum mediu = venit mediu, vorbim despre 5,2 milioane de gospodării racordate la energie electrică din totalul de 8 milioane.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre 13 milioane de români, 2,2 milioane de gospodării racordate la rețeaua de gaze dintr-un total de 3,6 milioane. Dacă înmulțim cu 2,5 ajungem la peste 5 milioane de români care sunt racordați la gaze.

Cam 65% din populația României racordată la gaze va beneficia de compensare, începând cu data de 1 noiembrie, până la data de 31 martie 2021. Creșterea de preț ar trebui să se reflecte din luna noiembrie”, a spus Virgil Popescu la B1TV.

ADVERTISEMENT

Exemplu de compensare a unei facturi la curent electric

Virgil Popescu a încercat să explice pe înțelesul tuturor cum se va aplica această compensare. Astfel, pentru un consum lunar de 100 de KW, cu un tarif de 0,85 lei/KW, factura la energie electrică va costa 85 de lei.

Asta înseamnă că statul român va compensa 21 de bani/KW, ceea ce reprezintă ”taxa de transport și distribuție”, echivalentul a 21 de lei din factură.

Reducerea de care beneficiază cetățeanul va apărea direct în factură. Prin urmare, în loc de 85 de lei, factura va avea valoarea de 64 de lei, dar va trebui să fie achitați 68 de lei, care este prețul de referință.

În concluzie, spune ministrul Popescu, în baza noii formule, a fost stabilit faptul că facturile de peste 68 de lei vor fi compensate, potrivit ministrului Energiei.

ADVERTISEMENT