News
notix pixel id

Compensarea facturilor la energie și gaze naturale, aprobată de Guvern. Care sunt sumele suportate de stat și cine beneficiază

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență privind compensarea facturilor la energie electrică și la gaze. Ministrul Virgil Popescu a anunțat care sunt sumele suportate de stat și cine beneficiază de reduceri.
04.10.2021 | 21:00
Compensarea facturilor la energie și gaze naturale, aprobată de Guvern. Care sunt sumele suportate de stat și cine beneficiază
Compensarea facturilor la energie și gaze naturale, aprobată de Guvern. Care sunt sumele suportate de stat și cine beneficiază. Sursa foto: romania24.ro
ADVERTISEMENT

Luni seară, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că a fost adoptată ordonanța de urgență privind compensarea facturilor la energie electrică și la gaze pentru sezonul rece 2021-2022.

Oficialul Executivului a oferit și detalii în acest sens. Astfel, conform spuselor sale, compensarea se va face pentru toate prețurile care depășesc prețul de 68 de bani pe megawatt.

Impactul bugetar pentru compensarea facturilor se situează undeva la 1,3 – 1,4 miliarde de lei, a mai precizat oficialul Guvernului Cîțu.

ADVERTISEMENT

Compensarea facturilor la energie și gaze naturale, aprobată de Guvern

De compensarea facturilor la energie electrică vor beneficia circa 13.000.000 de români, adică undeva la 85% din populație.

În ceea ce privește situația la gazele naturale, vorbim aici de compensații la plata consumului pentru 2.200.000 de locuințe dintr-un total de 3.600.000.

ADVERTISEMENT

”Am aprobat ordonanța de guvern privind compensarea prețului la energie electrică și gaze naturale.

Vorbim de o compensarea pentru 5.200.000 de gospodării la energie electrică, aproximativ 13 milioane români -85% din populația României – și de 2.200.000 de gospodării la rețeaua de gaze – dintr-un total de 3.600.000 – peste 65% din totalul populației conectate”, a anunțat Virgil Popescu.

ADVERTISEMENT

Ministrul a mai precizat că statul va compensa 21 de bani/ kilowatt (nu 18, cum se discutase inițial), respectiv 210 lei/ megawatt. La gaze, statul va compensa 25% din valoarea facturii.

Ce români beneficiază de acest compensații

Pentru a beneficia de această lege a compensării, cetățenii vor trebui să se încadreze într-o limită de consum de 30 – 200 kilowați pe lună sau 150-1000 pe toată perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

ADVERTISEMENT

”Mecanismul va fi foarte simplu, prin care oamenii nu trebuie să facă nimic, doar să urmărească să se încadreze în tranșele de consum. Pentru energie electrică vorbim de un consum mediul lunar între 30 și 200 de kilowați.

În perioada de 5 luni vorbim de un consum între 150 și 1000 de kilowați. Vorbim de o abatere lunară și pe perioada de iarnă de 10%. Vorbim de o compensare de 21 de bani pe kilowatt”, a explicat ministrul.

ADVERTISEMENT

Oficialul a mai punctat faptul că această compensarea la energie electrică și la gaze naturale se va face la un preț de referință de 68 de bani pe kilowatt. Orice preț mai mare de 68 va beneficia de compensare.

În ceea ce privește o măsură similară pentru IMM-uri, Florin Cîțu spunea, luni, că Guvernul nu are timp să găsească o soluție și pentru acest sector. Premierul a spus asta în contextul crizei politice actuale, care ar putea duce, marți, la demiterea prin moțiune de cenzură al actualului Guvern.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 860. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri