News

Compensarea preţului la gaze şi electricitate, luată în calcul de Guvern: “Sunt discutate mai multe variante”

Guvernanții iau în calcul plafonarea prețului la gaze și electricitate. Florin Cîțu a explicat că sunt mai multe variante luate în calcul
15.09.2021 | 17:28
Compensarea pretului la gaze si electricitate luata in calcul de Guvern Sunt discutate mai multe variante
ADVERTISEMENT

În ședința de miercuri, Guvernul a dezbătut problema facturilor mărite. Florin Cîțu a declarat că au fost discuții cu privire la compensarea preţului la gaz.

Șeful Guvernului a explicat că se caută cele mai bune soluții pentru criza facturilor. Ulterior, ministrul Energiei a venit cu lămuriri despre subvenționarea facturilor la energia electrică.

ADVERTISEMENT

Compensarea preţului la gaze şi electricitate, luată în calcul de Guvern: „Sunt mai multe variante discutate”

Florin Cîțu a explicat că guvernanții au discutat despre compensarea prețurilor la gaz. El a adăugat că Ministerul Energiei şi Consiliul Concurenţei vor purta discuții cu privire la acest subiect cu Comisia Europeană.

De altfel, Ministerele au fost solicitate să aducă o formă finală acestui proiect: „am mandat Ministerele Muncii, Energiei şi Finanţelor să vină cu o formă finală. Am avut discuţii despre plafonarea preţului la gaze”.

ADVERTISEMENT

„Am introdus această temă în dezbatere în Guvern. Domnul ministru (al Energiei, Virgil Popescu – n. red.) împreună cu Consiliul Concurenţei vor discuta şi cu Comisia Europeană. Sunt mai multe variante la care ne gândim. Am vrut să avem şi această variantă. Căutăm cele mai bune soluţii pentru această perioadă în care preţurile la energie şi gaze au crescut. Pentru consumatorii casnici şi non-casnici în special până în 31 martie,” a adăugat premierul.

Florin Cîțu: „Avem soluții”

Premierul a dat asigurări că guvernanții au soluții pentru aceste probleme. El a spus că oamenii nu vor plăti facturile întregi în anotimpul rece.

ADVERTISEMENT

„Avem deja o soluţie pentru compensare. Şi vrem să ne asigurăm că în special clienţii non-casnici şi casnici, IMM-urile şi persoanele fizice, nu vor plăti toată factura în această iarnă. Soluţiile le avem, urmează doar să ne gândim care e forma cea mai simplă. În ceea ce priveşte plafonarea la gaze, ne uităm la această soluţie, dar pentru mine este important să nu distorsionăm foarte mult piaţa,” a explicat Cîțu.

„În momentul în care introduci o astfel de măsuri, distorsionezi piaţa, motivaţia de investi dispare pentru companii. Vreau să văd cum luăm această măsură astfel încât să fie cât mai puţin invazivă. Trebuie să recunoaştem că în acest moment există o situaţie specială care necesită măsuri speciale,” a adăugat.

ADVERTISEMENT

Ministrul Energiei a anunțat subvenții pentru facturile la electricitate. Cine va beneficia

Virgil Popescu a venit cu lămuriri cu privire la facturile la energia electrică. Ministrul a anunțat că aproximativ 13 milioane de români vor beneficia de subvenții.

Oamenii care consumă între 30 și 200 de KW pe lună vor primi ajutor de la stat. În plus, legea consumatorului vulnerabil va veni în ajutorul unei alte categorii de oameni.

„Am pus un preț minim de referință, care este mai mic decât prețul reglementat. Avem o bază de pornire și avem un preț mediu în piață de 82 de bani/KW. Cel mai mic este 64 de bani/KW și prețul mediu este de 82 de bani. Diferența de 18 bani / KW la consumator va fi subvenționată în integralitate de către stat,” a declarat Popescu.

El a explicat și cum a fost ales intervalul de consum: „avem consumatori între 30 de KW și 200 de KW lunar. Acest prag de 30 de KW înseamnă că acolo avem case nelocuite sau locuințe de vacanță și nu are rost să le subvenționăm”.

„Peste 200 de KW nu mai considerăm că este un consum mediu, ci oameni cu un venit peste medie și nu are rost să subvenționăm. Avem 5.172.193 de gospodării, dacă le înmulțim cu 2,5 persoane/gospodărie avem 13 milioane de români care vor beneficia de acest ajutor pentru energia electrică. Nu vor beneficia consumatorii vulnerabili pentru că lor li se va aplica legea consumatorului vulnerabil,” a adăugat.

Popescu a descris și modul de funcționare al acestui mecanism: „La sfârșitul fiecărei luni, furnizorii vor emite factura, vor trece acest discount diferențiat, vor întocmi niște boderouri pe care le vor prezenta la ANAF, în declarațiile de taxe și impozite, și se vor scădea de la taxe și impozite. Nu vrem ca românii să fie puși pe drum să demonstreze că au un consum mediu.”

ADVERTISEMENT