Fotbal international

Competiţia de care Gigi Becali nu vrea să audă! UEFA Europa Conference League va aduce bani puţini, dar puncte importante pentru coeficient

27.05.2020 | 02:46
Competitia de care Gigi Becali nu vrea sa auda UEFA Europa Conference League va aduce bani putini dar puncte importante pentru coeficient
Competiţia de care Gigi Becali nu vrea să audă! UEFA Europa Conference League va aduce bani puţini, dar puncte importante pentru coeficient (sursă foto: sportpictures.eu)
ADVERTISEMENT

Sezonul 2020-2021 va produce o schimbare în fotbalul european, implicit şi în Liga 1. Echipele se vor lupta pentru locuri de calificare în trei cupe europene, din moment ce stagiunea 2021-2022 va fi prima în care apare UEFA Europa Conference League. FANATIK îţi prezintă avantajele şi dezavantajele pentru cluburile din România şi motivul pentru care Gigi Becali nu va vrea să audă de această competiţie.

UEFA Europa Conference League poate fi un coşmar pentru Gigi Becali: bani puţini la start

UEFA a anunţat încă din decembrie 2018 că va înfiinţa o a treia competiţie intercluburi, iar în toamna anului trecut a primit şi numele: Europa Conference League. Un fel de Intertoto şi un mod de a baricada Europa League, unde în faza grupelor ajungeau echipe fără pedigree.

ADVERTISEMENT

Astfel, sezonul 2020-2021 va fi ultimul, cel puţin pentru câţiva ani, în care echipele din România vor avea acces la Europa League, competiţie care genera un profit frumuşel. UEFA Europa Conference League va oferi premii mult mai mici, fiind posibil ca accederea în play-off, al patrulea tur preliminar, să fie premiată cu o sumă care să depăşească puţin 100.000 de euro.

  • 300.000 de euro primesc cluburile care sunt eliminate în play-off-ul Europa League, sumă la care se adaugă sumele obţinute anterior
  • 1.080.000 de euro a încasat FCSB în sezonul 2019-2020 din Europa League, fiind eliminată în play-off
ADVERTISEMENT

Mai mult ca sigur, suma încasată pentru calificarea în grupele UEFA Europa Conference League nu va trece de 2.000.000 de euro. În aceste condiţii, participarea în această competiţie nu va fi văzută cu ochi buni de patroni precum Gigi Becali. “Dacă te îndoi la bani nu mai vezi Champions League, nu mai vezi Europa League și rămâi să joci cu lumea a treia acolo”, spunea patronul FCSB în toamnă.

  • 13.403.401 de euro a încasat CFR Cluj în sezonul 2019-2020

Există şi un mare avantaj pentru echipele din România

Echipele din România se vor duela pentru patru locuri europene în sezonul 2020-2021: unul pentru Liga Campionilor şi trei pentru UEFA Europa Conference League. Liga 1 a ajuns în această situaţie din cauza coeficientului mic, care plasează campionatul nostru pe locul 28.

ADVERTISEMENT

În Europa League vor putea participa echipe din primele 15 campionate ale continentului, conform clasamentului coeficienţilor UEFA de la finalul sezonului 2020-2021. Acum, diferenţa între România şi Cehia, ţara aflată pe locul 15, este de 10,600 puncte, ceea ce înseamnă că şansele sunt zero ca o echipă din Liga 1 să meargă în Europa League.

Cu toate acestea, UEFA Europa Conference League poate să fie motorul unei reveniri pentru România în clasamentul coeficienţilor. Cu adversari, cel puţin pe hârtie, mai slabi, echipele din Liga 1 pot strânge puncte importante, care să aducă o propulsie în viitor a coeficientului de ţară.

ADVERTISEMENT

“Cluburile susţin că există riscul ca meciurile să nu fie considerate importante, astfel că stadioanele nu se vor umple şi nu va exista un venit generat. Dacă introducem o a treia competiţie în care cluburile pierd bani, atunci măsura va fi una contraproductivă” – Lars-Christer Olsson, preşedintele European Leagues

Chiar dacă oficialii cluburilor europene se plâng de faptul că această competiţie nu va genera venituri consistente, o calificare în fazele superioare poate aduce o reţetă financiară bună pentru echipele din România şi nu numai. În plus, formaţii ca FCSB sau CFR Cluj ar putea să fie în urna capilor de serie până în faza grupelor, evitând astfel adversari incomozi.

Vor fi nume grele şi în UEFA Europa Conference League

Cele cinci mari campionate ale Europei îşi vor trimite câte o reprezentantă în UEFA Europa Conference League, echipele urmând să intre în competiţie în play-off. Ca o simulare, dacă această ligă începea din acest sezon, echipe precum Manchester United, Marseille, Wolfsburg, Torino sau Espanyol ar fi obţinut calificarea, conform clasamentului final din sezonul 2018-2019.

Dacă Liga 1 va urca peste locul 28 în clasamentul coeficienţilor, toate cele trei echipe din România vor intra direct în turul 2 preliminar. În caz contrar, formaţiile vor fi obligate să înceapă din primul tur. Astfel, sezonul 2020-2021 va fi unul în care punctele oferite de UEFA vor fi foarte importante.

  • 5,875 puncte au obţinute echipele din România în sezonul 2019-2020
ADVERTISEMENT