News

Comportamentul agresiv al deputaților AUR, stimulat de apatia colegilor. Cererile de sancționare a lui George Simion stau nesoluționate de trei luni

Numărul incidentelor din Parlament în care se ajunge la insulte sau amenințări cu violența fizică este în creștere, deși Regulamentul a fost schimbat, iar sancțiunile au devenit, cel puțin pe hârtie, mai aspre.
14.05.2022 | 09:23
Comportamentul agresiv al deputatilor AUR stimulat de apatia colegilor Cererile de sanctionare a lui George Simion stau nesolutionate de trei luni
Două cereri de sancționare a lui George Simion au rămas nesoluționate - Colaj Fanatik/ Sursa Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Liderul deputaților PSD Alfred Simonis a fost amenințat cu bătaia de către un deputat AUR, partid ai cărui parlamentari sunt în mod clar cei mai turbulenți din actuala legislatură. Agersivitatea lor nu ar trebui să surprindă în condițiile în care președintele AUR, George Simion, nu a fost sancționat nici după trei luni de când l-a bruscat în plen pe ministrul Virgil Popescu.

Altercația dintre George Simion și Virgil Popescu, nesancționată până acum

Pe 7 februarie, ministrul Energiei Virgil Popescu susținea un discurs în plenul Camerei Deputaților, iar președintele AUR George Simion a venit la tribună și l-a bruscat pe ministru spunând: „Ești un hoț!” Ședința a fost suspendată, iar incidentul a determinat modificarea Regulamentului Camerei Deputaților. Astfel, actele de violență sau injuriile proferate de un parlamentar duce la evacuarea imediată din sală urmată de reducerea cu 50% a indemnizației pe o perioadă de șase luni.

ADVERTISEMENT

A doua zi după incident Parchetul a anunțat că a deschis un dosar penbal pentru ultraj. Până când procurorii vor decide dacă se impune trimiterea în judecată a lui Simion, Camera Deputaților avea posibilitatea unei sancțiuni administrative a liderului AUR. Grupul PNL a depus o cerere de sancționare a lui Simon, iar pe 14 februarie Biroul Permanent a decis să o trimită Comisiei juridice pentru soluționare, potrivit procedurii standard.

Plângerea liberalilor „băltește” de trei luni la Comisia juridică, iar membrii comisiei nici nu par să se grăbească. „În Comisia juridică nu este pe ordinea de zi de săptămâna viitoare”, a precizat, pentru FANATIK, vicepreședintele Comisiei, Ioan Cupșa (PNL). Apatia comisiei este cu atât mai greu de explicat cu cât tocmai parlamentarii coaliției guvernamentale s-au plâns de problemele de comportament ale unor colegi.

ADVERTISEMENT

Iulian Bulai, urecheat și neconsolat

Înte timp, George Simion s-a mai ales cu o plângere din partea USR, după ce l-a prins cu degetele de ureche pe deputatul Iulian Bulai în timpul ședinței de plen din Cameră din 22 martie. „Manifestările domnului Simion au fost de un nivel josnic, nesocotind atât regulile generale de comportament în societate, cât şi dispoziţiile din Codul de conduită al deputaţilor şi senatorilor, ale Regulamentului Camerei şi ale statutului deputaţilor şi senatorilor (…) Este evident că lipsa unei sancţiuni va avea un efect încurajator pentru reiterarea unui astfel de comportament violent şi nedemn, motiv pentru care înaintez spre soluţionare prezenta sesizare”, scria Bulai în sesizarea adresată Biroului Permanent. Și această sesizare a fost trimisă Comisiei juridice, pe 28 martie, fără ca aceasta să se pronunțe până acum.

De notat este faptul că atunci când Bulai a fost urecheat de Simion, acesta din urmă era în live pe Facebook, deși prin modificările Regulamentului acest lucru era permis doar din perimetrul sălii de plen în care se află grupul parlamentar de care aparține deputatul. Or Simion se dusese în perimetrul în care era grupul USR de care aparține Bulai.

ADVERTISEMENT

Totul este permis, dar numai până la mamă

Tot datorită maniei de a filma tot ce mișcă a lui Simion am văzut și detaliile incidentului de ieri, când un grup de trei deputați AUR l-au înconjurat pe Alfred Simonis, liderul de grup al PSD, la adresa căruia au proferat injurii. Când Dumitru Focșa i-a spus „Valutistule!”, l-au lăsat nervii și pe Simonis: „Mă-ta e valutistă, porc ce ești!”. Culmea este că după ce l-a insultat pe Simonis cu apelativele „hoț” și „valutist”, tot Focșa a făcut-o pe lezatul: „Da, i-am spus că îl calc în picioare… Nu o aduci pe mama în discuţie. Eşti om politic. Mama e decedată de doi ani de zile.

În condițiile în care sancțiunile lipsesc sau sunt doar simbolice, este greu de întrevăzut un sfârșit al acestor ieșiri la care se dedau, de obicei, deputații AUR, care au ignorat și vechiul Regulament, iar acum îl ignoră și pe cel nou care, are prevederi mai aspre, precum tăiarea cu 50% a indemnizației sau limitarea timpului acordat pentru intervenții în timpul dezbaterilor. De altfel, chiar în ziua în care Camera Deputaților a decis înăsprirea sancțiunilor disciplinare, George Simion l-a călcat intenționat pe picior pe un deputat USR și a spus public că nu va respecta interdicția de a filma cu telefonul ședințele de plen. „Nu o să mai avem nevoie să facem live-uri. O să facem în continuare, o să fac în fiecare zi, din Camera Deputaţilor, ca să se înveţe domnii din coaliţia majoritară să nu pună pumnul în gură opoziţiei”, spunea Simion.

ADVERTISEMENT

Sancțiuni puține și ineficiente pentru zurbagii de la AUR

În această legislatură, Camera Deputaților a aplicat doar trei sancțiuni disciplinare, fiecare dintre ele printr-un „devastator” avertisment scris, care nu are niciun fel de consecință. Două dintre ele le-a primit Ciprian-Titi Stoica: primul pentru că l-a făcut „nazist” pe deputatul minorității germane Ovidiu Ganț, al doilea pentru că l-a luat pe sus de la prezidiu pe deputatul Florin Roman, care conducea ședința de plen. Ce-i drept, temeiul în care Roman preluase conducerea plenului era cel puțin discutabil.

Al treilea avertisment a fost dat tot unui deputat AUR, Dan Tănasă, după o altercație verbală cu doi deputați USR. „Nu mai strica aerul aici, dispari! Îți ordon să faci pași înainte!”, i-a spus lui Silviu Dehelean pentru ca apoi să intre într-o dispută cu Ionuț Moșteanu: „Ești un zero barat. Am acasă Moșteanule, șosete găurite care-s mai valoroase decât tine.” În condițiile în care un asemenea limbaj a fost sancționat doar cu un avertisment scris, nu surprinde că deputații au ajuns să fie amenințați cu bătaia de colegii lor de la AUR lăsați slobozi pe holurile Parlamentului.

„Poliția Parlamentului”, o posibilă soluție

O posibilă schimbare ar putea surveni după adoptarea proiectului de lege inițiat de Gabriel Andronache și Alfred Simonis, liderii de grup ai PNL, respectiv PSD, prin care funcționarii parlamentari vor fi investiți cu exercițiul autorității publice, precum polițiștii. În consecință, președintele fiecărei Camere sau, după caz, președinții comisiilor, vor putea dispune ca personalul Parlamentului să evacueze deputații sau senatorii turbulenți. Practic, s-ar institui un fel de „poliție parlamentară” care ar trebui să mențină ordinea și civilitatea în rândul aleșilor.

Comisiile au depus raportul care urmează să intre în dezbaterea plenului. Rămâne de văzut dacă Parlamentul se va folosi de noul instrument sau „poliția parlamentară” va fi la fel de ineficientă ca și înăsprirea sancțiunilor din Regulament.

ADVERTISEMENT