Un specialist de la Harvard a spus care este compusul care poate încetini îmbătrânirea. Este găsit în mai multe alimente consumate zilnic și are multe beneficii pentru organism.
Organismul are nevoie de mai mulți nutrienți esențiali pentru a preveni problemele de sănătate, dar și pentru a-și putea menține funcțiile. Vitaminele și mineralele, precum și proteinele și grăsimile fac parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată.
Există, însă, un compus la fel de important, dar care este necesar pentru buna funcționare a corpului uman, și anume oxidul nitirc.
Oxidul nitric (NO) reprezintă o moleculă gazoasă, alcătuită din azot și oxigen, și este produsă de organism în mod natural.
Principala funcție a acestei molecule este vasodilatația, relaxarea și răcirea vaselor de sânge. Fluxul de sânge și oxigen către țesuturi va fi mai bun, lucru care are efecte asupra tensiunii arteriale și circulației, precum și a performanței fizice.
Această moleculă este necesară pentru buna circulație a sângelui și pentru menținerea sănătății cardiovasculare. Studiile recente au pus accentul pe impactul pe care oxidul nitric îl are asupra procesului de îmbătrânire celulară. Mai mult, are și capacitatea de a îmbunătăți performanța fizică și mentală.
Dr. Josh Helman, specialist în anti-îmbătrânire, la Universitatea Harvard, a vorbit despre ce impact are oxidul nitric asupra longevității.
Acesta a explicat că oxidul nitirc “dilată vasele de sânge, îmbunătățește circulația și acționează la nivelul tuturor celulelor corpului, având beneficii atât pentru creier, cât și pentru inimă,” potrivit studiilor sale recente, conform Infobae.
Care sunt, însă, sursele naturale de oxid nitric? Legumele bogate în nitrați, precum spanacul, rucola, sfecla roșie, apio sau salata verde pot fi consumate pentru a beneficia de acest compus.
Alimentele cu L-arginină și L-citrulină reprezintă surse de oxid nitric. Printre acestea se numără carnea slabă și peștele, nucile și migdalele, lactatele și pepenele verde.
Poți consuma și alimente cu antioxidanți ce protejează oxidul nitric, precum citrice, rodie, usturoi sau ciocolată neagră.
În afară de reglarea tensiunii arteriale și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare prin dilatarea vaselor de sânge, oxidul nitric mai are și alte beneficii care nu trebuie trecute cu vederea.
Este o moleculă care contribuie și la îmbunătățirea fluxului sangvin, după cum arată cercetările. Totodată, compusul permite oxigenarea organelor, dar și performanța fizică.
Oxidul nitric susține funcția cerebrală prin faptul că participă la neurotransmisie. Compusul ajută la memorare și la concentrare.
Are proprietăți antioxidante, care ajută la reducerea stresului oxidativ. Acesta din urmă reprezintă un factor major în deteriorarea celulară, care apare odată cu înaintarea în vârstă.