News

Computer tomograf care depistează rapid infecția cu COVID-19, inaugurat la Institutul ”Matei Balș” din București

07.05.2020 | 15:22
Computer tomograf care depisteaza rapid infectia cu COVID19 inaugurat la Institutul Matei Bals din Bucuresti
ADVERTISEMENT

Un computer tomograf care folosește inteligență artificială și are capacitatea să depisteze infecția cu COVID-19 din corpul pacienților în doar câteva minute va fi folosit de Institutul de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” din Capitală.

Computer tomograf care depistează infecția cu COVID-19, inaugurat la Institutul ”Matei Balș”

În cadrul unei conferințe de presă care a fost organizată joi la sediul institutului pe care îl conduce, doctorul Adrian Streinu-Cercel a prezentat noul echipament medical pe care unitatea sanitară îl va folosi în lupta cu pandemia de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Este vorba de primul computer tomograf care depistează pe loc COVID-19. Acesta a ajuns în dotarea Institutului Național ”Matei Balș”, iar altul va fi montat la Centrul Medical Caraiman din București.

Investiția medicală a costat aproape un milion de euro și a fost plătită de către Primăria sectorului 1, din Capitală.

ADVERTISEMENT

Managerul Institutului Național ”Matei Balș” a declarat că noul computer tomograf este util pentru screening și reduce mult timpul în care se ia decizia terapeutică.

”Acest computer tomograf mobil ne este deosebit de util pentru screening. În momentul în care pacientul cu COVID sau cu afectare de SARS-COV-2 intră în institut, primul lucru pe care îl va face este să treacă pe lângă această unitate.

ADVERTISEMENT

I se va face investigația de rigoare, după care ajunge pe secție. Ce este important este că acest instrument ne dă o idee încă de la început încotro va merge pacientul din punct de vedere clinic, ceea ce scurtează mult timpii de așteptare din punctul de vedere al luării deciziei terapeutice.”, a spus prof. Adrian Streinu Cercel la conferința de presă.

Computerul tomograf, extrem de util pentru tratamentul ulterior al celor cu COVID-19

Cu ajutorul noului sistem medical inaugurat joi la Institutul de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” din Capitală, simptomele ușoare de coronavirus pot fi identificate în stadiul de început.

ADVERTISEMENT

”Aparatul îți dă o imagine. Se cheamă plămân mozaic. Acea imagine este una caracteristică. Dacă nu dă acea imagine, atunci prognosticul pacientului estenet mai bun.

Dacă are acea imagine știm unde să îl ducem, pe o altă secție, în așa fel încât să îi acordăm încă de la încept sprijinul de care are nevoie ca să nu ajungă să aibă leziuni severe”, a mai spus prof. Streinu Cercel.

ADVERTISEMENT