În comuna arădeană Șemlac a început construirea cele mai mari ferme de porci de reproducție din Europa, cu o capacitate de 5.000 de capete. O veste bună pentru sectorul de profil din țara noastră, aflat în mare lipsă.
România are una din cele mai scumpe prețuri la carnea de porc din țările Uniunii Europene. Motivele sunt diverse, de la scăderea efectivelor de porci, desființarea unor unități, pesta porcină, matrapalzâcuri de piață etc.
Potrivit lui Sorin Minea, președintele Roalimenta, „la fermele din Români, oferta de astăzi este 14,5 lei/kilogramul. În Spania, un kilogram de carne de porc costă 13, 25 de lei, iar în Ungaria, 11,65 de lei”, scrie Antena 3CNN.
Deși cerea este mare și constantă, România produce doar 15% din necesar, un procent infim, restul vine din importuri. „Nu este doar o chestiune importantă, este și o chestiune rușinoasă, având în vedere că suntem o țară mare producătoare de cereale, grâu, porumb, pe care le exportam. Și iată că venim și importam 85% din consumul intern de carne de porc”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda, potrivit sursei citate.
Dar, la Șemlac lucrurile au început să se miște. Potrivit Critic Arad, noua fabrică va avea o suprafață de 23.000 de metri pătrați, două din cele șase corupuri prevăzute fiind deja ridicate de la începerea proiectului.
„La Semlac se construiește cea mai mare fermă de reproducție din Europa. Va avea o capacitate de 5.000 de capete. Lucrările au început în urmă cu două săptămâni și două hale au fost deja ridicate”, a declarat primarul Letiția Stoian.
„Antreprenor general este PAB România, ASA Cons fiind societatea care livrează prefabricatele. În urma discuțiilor pe care le-am avut cu investitorii, când va fi pusă în funcțiune ferma, vor fi locuri de muncă, iar tehnologia folosită va fi una modernă. Investitorul probabil nu se va opri aici”, a adăugat ea.
Datele INS arată că efectivele de porci din România au scăzut cu aproape 10%, la 1 mai anul trecut, față de perioada similară a anului precedent. Datele publicate pentru luna septembrie a anului trecut arată că în România erau crescuți 3.004.149 de porci, față de 327.918 capete în luna mai a anului 2022, potrivit Agrobiznes.
Creșterile s-au înregistrat în regiunile din vestul, centrul și sud-estul țării, în timp ce s-au diminuat în sudul Munteniei, în zona nord-est, nord-vest și în zona București-Ilfov, în timp ce în regiunea Oltenia sud-vest au rămas constante.