Elon Musk a fost angajat de administrația Trump să reducă cheltuielile și birocrația în sectorul public. Paradoxal, acestea sunt exact lucrurile de care s-au împiedicat reprezentanții comunei Ciugud atunci când au încercat să încheie o banală tranzacție cu oamenii lui Musk.
Comuna Ciugud din județul Alba este dată drept exemplu în România pentru modul în care este administrată. Până anul trecut, Ciugud reușise să se apropie de 50 de milioane de euro atrase din fonduri europene, un adevărat record pentru o administrație locală de acest nivel.
Banii obținuți au fost investiți în mod inteligent. La nivelul anului 2000, comuna era îngropată în datorii, nu exista apă curentă, gaze sau canalizare iar sediul primăriei nu văzuse un calculator, documentele fiind redactate la o mașină de scris. Astăzi, Ciugudul deține școală și grădiniță smart, dotate cu laboratoare de realitate virtuală, iar iluminatul stradal este conectat la o mini-centrală cu turbină eoliană și panouri fotovoltaice.
Serviciile publice au fost digitalizate total, iar locuitorii satelor care compun localitatea își pot achiziționa alimente printr-un ”aprozar virtual”. Ciugud a devenit primul ”smart village” din România, cu stații de încărcare gratuită pentru mașini electrice și o comunitate care susține masiv electromobilitatea.
În ultimii ani, comuna Ciugud a devenit un punct de atracție și pentru proprietarii de mașini electrice, găzduind numeroase evenimente și întâlniri ale pasionaților, cum ar fi Marea Unire Tesla Ciugud-Alba Iulia-Păuca.
În anul 2024, autoritățile locale au vrut să mai bifeze o premieră: să devină prima administrație din România care să dețină un autoturism Tesla. În ciuda faptului că a devenit un brand extrem de popular în România, nicio instituție publică nu deține un automobil Tesla.
Astfel, comuna Ciugud a aplicat cu succes pentru o finanțare nerambursabilă de la Administrația Fondului pentru Mediu, în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi.
Procedura de achiziție prin acest program prevede o notă de înscriere la un furnizor de mașini electrice autorizat de AFM, în cazul de față Tesla Motors România. Asta înseamnă că Primăria Ciugud s-a angajat să achiziționeze de la această societate un autovehicul nou, folosind beneficiul eco-tichetului (120.000 de lei)
Achiziția a fost realizată prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), prin care s-a emis factura pentru un autoturism Tesla Model Y Long Range, la prețul de 40.640,65 euro (202.008,40 de lei). Pentru a fi sigură că mașina ”nu pleacă”, instituția a achitat și o taxă de rezervare, plătită prin platforma oficială Tesla.
”La acea dată, în urma unei analize a pieței, am constatat că autoturismul Tesla îndeplinește cele mai bune condiții din punct de vedere al raportului financiar – tehnic (a contat în special autonomia autovehiculului electric).
Ulterior, am aflat că societatea nu mai derulase relații contractuale cu instituții publice din România și am fost prima administrație publică din țară care a dorit să achiziționeze un autoturism Tesla”, a explicat primarul comunei Ciugud, Damian Gheorghe, pentru FANATIK.
Edilul spune că procedurile s-au blocat din cauza unei situații cu totul neașteptate. În ciuda faptului că Tesla este un producător autorizat de AFM, compania nu deține un cont curent deschis la Trezoreria Română, ceea ce face imposibilă achiziția mașinilor de către o instituție publică. Asta pentru că legea spune că toate bunurile sau serviciile achiziționate de instituții trebuie plătite în conturile agenților economici beneficiari, deschise la unitățile trezoreriei statului în a căror rază sunt aceștia înregistrați.
În cazul Tesla, firma deschisă în România deține un cont bancar (pentru tranzacții cu persoane fizice și juridice), însă nu și unul de trezorerie (pentru instituții publice). Cum conducerea Tesla Motors România SRL nu se află în România, a fost de-a dreptul imposibil pentru reprezentanții comunei Ciugud să poată să discute personal cu cineva din partea producătorului pentru a explica de ce nu poate face plata.
Întregul sistem de achiziții auto al Tesla este automatizat și se face prin intermediul platformei online. Fiecare plată făcută de clienți ajunge în contul deschis de companie în țara respectivă (în cazul de față, în contul Tesla Motors România SRL).
”În această situație, am început o serie de demersuri pentru a media pe cale amiabilă diferendul dintre instituția noastră și compania producătoare de autoturisme electrice, solicitând deschiderea unui cont la Trezoreria Statului, astfel încât să putem efectua legal plata (diferența de sumă care trebuia plătită după scăderea eco-tichetului din prețul mașinii)”, a mai povestit edilul, într-un răspuns pentru FANATIK.
Damian Gheorghe spune că a solicitat inclusiv intervenția Administrației Fondului pentru Mediu, pentru că instituția și Tesla au încheiat un contract prin care societatea s-a obligat ca, în situația în care achiziția nu se realizează din culpa exclusivă a comerciantului, să ofere comunei Ciugud posibilitatea achiziționării unui autovehicul nou, din al cărui preț se va scădea cuantumul eco-tichetului de 120.000 de lei.
”Având în vedere faptul că demersurile noastre de mediere nu au avut succes, Comuna Ciugud a pierdut eco-tichetul și, în această situație, s-a îndreptat în instanță împotriva companiei SC TESLA Motors România SRL. În prezent, procesul este pe rolul Judecătoriei Sectorului 4 București.
Pe această cale, menționăm că instituția noastră a fost de bună credință, oferind tot suportul reprezentanților companiei pentru a se încadra în prevederile legilor românești, dar și pentru a media pe cale amiabilă problema apărută”, a încheiat Damian Gheorghe, primarul comunei Ciugud.
Litigiul dintre comuna Ciugud și Tesla Motors România SRL a fost inițiat în august 2024, la Judecătoria Sectorului 4 și are ca obiect ”pretenții”. La data de 4 martie 2025, instanța și-a declinat competența materială în favoarea Tribunalului București.