Life

Comuna din România care atrage turiștii cu un ritual unic. A fost aleasă destinația anului

O comună din România atrage turiștii cu un ritual unic. De altfel aceasta a ajuns să fie aleasă chiar destinația anului.
03.03.2024 | 12:41
Comuna din Romania care atrage turistii cu un ritual unic A fost aleasa destinatia anului
Comuna din România care atrage turiștii cu un ritual unic. Sursă foto: Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O comună din România atrage turiștii cu un ritual unic. Este vorba despre un obicei vechi de peste 300 de ani, care marchează finalul iernii și totodată lupta dintre iarnă și primăvară.

Comuna din România care atrage turiștii cu un ritual unic

Comuna din România care atrage turiștii este Rimetea din județul Alba. De altfel locația este considerată ca find una dintre cele mai frumoase din România. Ce obicei unic poate fi văzut aici?

ADVERTISEMENT

Chiar în acest weekend a fost organizat evenimentul. Vorbim despre o tradiție populară maghiară veche de 300 de ani. Aici, localnicii îngroapă iarna și se pregătesc pentru postul Paștelui.

Ce presupune tradiția și de ce turiștii sunt atrași într-un număr mare? Înainte de toate e bine de știut că acest ritual unic este văzut de sute de oaspeți, anual. De altfel membrii Clubului Presei de Turism – FIJET România au ales Rimetea drept destinația anului 2024 în România, tocmai din acest motiv.

ADVERTISEMENT

Astfel, dacă ajungi în această comună din România, află că totul începe cu feciorii satului. Aceștia se strâng costumați în haiduci și în straie populare, iar mai apoi pornesc la colindat la fetele de măritat.

Rimetea, destinația anului 2024

Totul pare ca un alai de nuntă. Există și un preot, dar și muzicanți. Mai departe, după alai urmează faimoasa căruță, trasă de un măgăruș. Aceasta cară sicriul în care iarna este închisă, evident, în mod simbolic. Iar acesta este doar începutul tradiției.

ADVERTISEMENT

Ulterior vin în prim plan două fete ”bătrâne”, care ”bocesc” și trag o rădăcină de copac. Spre finalul evenimentului, locuitorii din sat merg la izvor. Acolo, ei își pomenesc necazurile și bucuriile anului care s-a încheiat.

Referitor la sicriul în care se află iarna, acesta va fi sfărâmat cu bâtele, în apa izvorului, în mod repetat. Obiceiul din această comună din România semnifică practic alungarea iernii, dar și a necuratului.

ADVERTISEMENT

Iar turiștii sunt atrași de acest ritual unic urmat anual la Rimetea. Nu puțini sunt cei care fac tot posibilul să ajungă aici măcar o dată. Dincolo de tradiții, există și numeroase obiecte cu semnificații aparte. Și cei care ajung aici au șansa să le cunoască pe toate și să intre într-o atmosferă de poveste.

ADVERTISEMENT