Life

Comuna din România care va renaște. Se fac investiții de peste 100 de milioane de euro aici

O comună din România va renaște în curând. Sunt anunțate investiții de peste 100 de milioane de euro aici în perioada următoare.
08.05.2024 | 07:02
Comuna din Romania care va renaste Se fac investitii de peste 100 de milioane de euro aici
Comuna din România care va renaște. Sursă foto: Pinterest / Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Comuna din România care va renaște a primit o șansă unică. Aici urmează să fie făcută o investiție de 109 milioane de euro. Unde merg acești bani și ce se va schimba în această zonă?

Comuna din România care va renaște

Este vorba despre comuna Urleasca din județul Brăila. Aici urmează să se construiască un parc eolian, a cărui investiție totală este estimată undeva pe la 109 milioane de euro. De asemenea, acest parc ar urma să genereze 277 GWh pe an.

ADVERTISEMENT

Cine este inițiatorul acestui proiect și de unde vin banii? Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD)a anunțat că va acorda un împrumut de peste 46 de milioane de euro către BIG Mega Renewable Energy.

Suma face parte dintr-un pachet mult mai mare de finanțare, de 93 de milioane de euro. Acesta este destinat construcției și operării unui parc eolian onshore în România. Iar așteptările sunt unele cât se poate de mari de ambele părți.

ADVERTISEMENT

Comuna din România care va renaște este zona perfectă pentru o astfel de investiție. Astfel, e de așteptat ca parcul eolian Urleasca din județul Brăila să genereze 277 GWh pe an de energie regenerabilă.

Se fac investiții de peste 100 de milioane de euro aici

Mai mult de atât, într-un comunicat, BERD mai precizează și că odată cu această investiție, parcul eolian va ajuta la economisirea a aproximativ 115.000 de tone de emisii de dioxid de carbon anual.

ADVERTISEMENT

După cum spuneam mai sus, costul total estimat pentru acest proiect este de 109 milioane de euro. 7 milioane de euro au reprezentat doar plata achiziției companiei românești care deținea drepturile de dezvoltare și construcție.

Comuna din România care va renaște va avea un rol important și în decarbonizarea României. Se pare că acest proiect va proteja de asemenea și securitatea energetică a țării, având în vedere războiul din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Acesta este și motivul pentru care BERD a susținut de la început o astfel de investiție și a acordat un împrumut atât de mare. „Sprijinim primul proiect de energie regenerabilă al BIG MEGA Renewable Energy din regiunea BERD.

Se așteaptă ca parcul eolian să beneficieze de contracte bilaterale cu negociere directă de cumpărare a energiei și să stimuleze creșterea capacității de energie regenerabilă a României, care urmează să crească cu alți 11,9 GW în următorii ani”, a declarat Grzegorz Zielinski, directorul BERD Energy Europe, potrivit comunicatului oficial.

ADVERTISEMENT