O comună din România se află pe lista celor mai frumoase locuri din țara noastră. Peisajele pe care le găsești aici sunt de-a dreptul magice și sunt caracterizate de munți și de apă. Dacă vei veni să o vizitezi, cu greu îți va veni să mai pleci.
La granița României cu Serbia este situată una dintre cele mai splendide localități din țară. Așezată la golful dintre Cazanele Mari și Cazanele Mici ale Dunării, comuna Dubova, din județul Mehedinți, atrage anual sute de mii de turiști.
Comuna Dubova face parte din regiunea Banatului și este cunoscută în special pentru principalele obiective istorice: Dunărea, Cazanele Mari și Cazanele Mici ale fluviului, chipul lui Decebal, peșterile Veterani, Ponicova, munții Ciucaru Mare și Ciucaru Mic sau Mănăstirea Mraconia. Totodată, nu ar trebui să ratezi o plimbare cu șalupa pe clisura Dunării.
Comuna Dubova este încărcată de istorie și cuprinde trei sate: unul cu același nume, Dubova, unul numit Eibenthal, unde sunt etnici cehi și Baia Nouă, o fostă colonie minieră aproape părăsită. În tot locul ar mai fi doar 800 de persoane.
În documentele istorice apare scris că Dubova este cea mai veche așezare din Defileu. Această situație poate fi susținută de faptul că populația este în mare parte îmbătrânită, iar tinerii care mai trăiesc aici lucrează în construcții, la ridicarea de pensiuni.
Astăzi Dubova reusește să-și mai păstreze notorietatea datorită turismului, căci mulți oameni au auzit de destinațiile de poveste și sunt curioși să privească dintr-un alt unghi al doilea cel mai mare fluviu din Europa, Dunărea, care izvorăște din Munții Pădurea Neagră, din Germania.
Nu foarte departe de comuna Dubova se află o altă localitate celebră, Baziaș, pe unde Dunărea intră în România. Mare atenție dacă veți dori să vă urcați pe munte, căci ar fi plini de vipere și se înmulțesc de la un an la altul, potrivit sătenilor. Mușcătura unei astfel de reptile poate fi de-a dreptul fatală.
La începutul anilor ’70, Nicolae Ceaușescu a ordonat construirea hidrocentralei Porțile de Fier I. Însă, aceasta nu se putea ridica, deoarece existau multe localități pe malul Dunării, inclusiv orașul Orșova Veche, foarte popular în acele vremuri. Dictatorul nu a stat pe gânduri și i-a obligat pe oameni să se mute peste noapte.
Ce a urmat după evacuarea oamenilor? Dubova a trăit un episod marcant, fiindcă a fost inundată, la fel ca restul zonelor din apropiere. Astfel, nivelul crescut al Dunării a înghițit case, terenuri agricole, biserici, iar din Dubova Veche a mai rămas doar o singură stradă, cu câteva case.
Treptat, s-a construit Dubova Nouă, pe deal, iar mulți dintre locuitori și amintesc de cum au fost nevoiți să-și abandoneze casa unde s-au născut și au copilărit. Dubova Veche mai este întâlnită în prezent doar în documentele istorice, căci nici pe hartă nu mai este notată.