În ultimii ani, mediul rural se confruntă cu depopularea. Mulți tineri s-au mutat în oraș, aici viața părându-li-se mai ușoară sau au plecat peste hotare, în speranța unui trai mai bun. Astfel, în urma lor rămân casele părintești, pe care le scot la vânzare. Este o situație care se întâmplă și într-o comună din județul Gorj, unde o locuință se cumpără în prezent la un preț foarte mic.
În comuna Săcelu, potrivit datelor colectate de Direcția Județeană de Statistică Gorj, au mai rămas puțin peste 1000 de săteni, respectiv 1305, iar cei mai mulți sunt vârstnici, care se învecinează acum cu locuințele abandonate.
O casă în Săcelu se vinde cu 2000 de euro. Autoritățile locale contribuie la acest lucru, deoarece speră ca locul să fie repopulat, ca în vremurile bune.
Mai exact, autoritățile din zonă sprijină proprietarii să-și vândă locul unde au copilărit și eliberează titluri de proprietate, scrie Spynews.
Pe un site specializat de vânzări sunt și anunțuri cu locuințe, tot din mediul rural, care valorează 5000 de euro. Prețul mai mare decât cele din Săcele poate fi justificat de faptul că sunt racordate la apă potabilă, deci dispun de condiții normale ale secolului XXI.
”Vand casa batraneasca in sat Magurele, comuna Topolog, judetul Tulcea. Casa este racordata la reteaua electrica si apa potabila. Suprafata 2000 mp. Casa are 4 camere+anexe”, a notat proprietarul, pe platforma OLX.
De altfel, în sate din Bucovina se găsesc imobile și cu 1000 de euro. Acestea sunt, mai exact, case bătrânești, vechi de mai bine de 100 de ani. Mulți dintre cumpărători le renovează pentru a le avea ca locuințe de vacanță.
”M-am gândit că patrimoniul nostru cultural nu se poate pierde odată cu căsuțele astea, pentru că fiecare dintre ele vorbește despre meșteșugul zonei.
Vedem lucrări manuale în fier și lemn executate cu măiestrie”, spune Iosif Cârstea, meșter din Bucovina, potrivit Știrile Protv.