Comuna din România unde au fost ascunse sute de tone de aur are o poveste impresionantă. Puțini știu însă de ea și cu atât mai mult de tunelurile spectaculoase care duceau spre cea mai mare comoară a țării noastre.
România este o țară încărcată de istorie și nu numai. Avem, dincolo de locurile de poveste cu priveliști spectaculoase și anumite localități care au poveștile lor. Puțini își mai amintesc însă de ele acum.
Comuna din România unde au fost ascunse sute de tone de aur era celebră cu ani în urmă. Povestea a fost uitată însă în urmă cu mai bine de două decenii. Unde se află și ce se întâmpla aici?
Este vorba despre satul Crișcior din Hunedoara. De aici pornesc drumurile și tunelurile spre cele mai valoroase mine de aur din istoria României. Este vorba despre Centrul minier Barza, care și-a închis porțile în anii 2000.
Locul nu mai este cunoscut tocmai pentru faptul că ruinele sale au fost înghițite de natură. Astfel, zona e acum abandonată. Iar tunelurile subterane au mai rămas doar în amintirea celor care știu povestea locului.
Comuna din România unde au fost ascunse sute de tone de aur era una cunoscută în anii ‘90. În centrul minier Barza lucrau peste 5.000 de oameni. De altfel acesta a fost una dintre cele mai productive exploatări de aur din istoria României.
În total, în ultimul secol și jumătate au fost extrase peste două sute de tone de aur. Și din același loc au mai fost extrase și cantități mari de argint, dar și minereuri complexe, inclusiv cupru. Cât de mare era acest loc?
Vorbim despre zeci de kilometri. Mai exact, câmpul minier Barza se întindea pe circa 80 de kilometri pătrați în Munții Metaliferi, mărginiți de valea Crișului Alb din Hunedoara. Iar povestea locului e una cu mult mai veche, arată Adevărul.
Se pare că zăcămintele sale au fost exploatate din Antichitate. De cealaltă parte, primele mine moderne au fost deschise în secolul al XIX-lea. Și se pare că doar în anii ’50, minele din zona Brad produceau anual 2 – 2,5 tone de aur anual.
După 1990 avea să vină declinul minelor de aur. Zăcămintele au ajuns să fie epuizate în mare parte. Totodată, lipsa investițiilor în retehnologizare a lipsit și ea. Multe dintre utilaje și instalații erau depășite de timp.
Începând cu 1997 au venit și disponibilizările. Iar odată cu ele și legea pensiilor din anul 2001, care prevedea reducerea vârstei de pensionare a minerilor. Toți acești factori au contribuit la finalul marilor exploatări aurifere din zona Bradului, într-un timp scurt.
Comuna din România unde au fost ascunse sute de tone de aur nu mai este acum așa de cunoscută. Inclusiv tunelurile sale de șapte kilometri circulate la un moment dat au fost date uitării, iar la fel și lucrurile care se întâmplau aici.