Comuna din centrul țării unde zeci de case primesc 60.000 de euro pentru restaurare. Care este condiția esențială pentru ca locuințele să fie eligibile pentru a încasa banii.
Situată în inima Transilvaniei, localitatea Saschiz reușește să impresioneze prin numărul mare de obiective turistice. Are în spate o istorie de aproape 700 de ani. Aici încă mai sunt circa 50-60 de sași, amestecați printre cei aproximativ 2000 de locuitori.
În curând, zona din județul Mureș va cunoaște o dezvoltare și mai mare. Asta pentru că un număr de 20 de case din comuna Saschiz, mai exact 8 din satul cu același nume al cărui centru istoric este inclus în situl UNESCO, şi 12 case din satul Cloaşterf, au fost selectate pentru includerea în ruta satelor cu arhitectură tradițională.
Restaurarea lor este finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Condiția esențială pentru intrarea în programul de finanțare a fost ca fiecare casă pentru care se alocă suma de 60.000 de euro pentru restaurare să aibă valoare de patrimoniu.
De asemenea, fiecare casă trebuie să fie selectată de către comisia formată din arhitecți, Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, Muzeul Satului și Institutul Naţional al Patrimoniului.
După restaurare, aceste case vor reaminti de tradiția și modul de organizare a gospodăriilor de odinioară, spune primarul comunei, pentru presa locală. Edilul a mai adăugat că: ”ce este și mai important, faptul că prin bani publici renovăm și refacem proprietăți private, dar care vor avea mai departe un regim de clădiri publice din punct de vedere al funcționării lor.
Nu a fost chiar simplu ca oamenii să accepte, fiindcă au fost luate niște angajamente în sensul că vor îmi permite accesul turiștilor să viziteze gospodăriile timp de 10 ani, nu pot să înstrăineze 10 ani imobilul.
O altă condiție a fost că în situația în care banii alocați din program, cei 60.000 euro, nu sunt suficienți, proprietarii să contribuie cu diferența pentru ca lucrările să fie finalizate”, a declarat Ovidiu Şoaită, conform punctul.ro.
Primarul comunei mureșene spune că lucrările de renovare au debutat deja. Astfel, o parte dintre case sunt aproape finalizate. ”O gospodărie, de exemplu, se va duce pe partea de tâmplărie, fiindcă acolo a şi funcționat un atelier.
În alta va funcționa un muzeu în care să fie prezentate toate obiectele şi tot ceea ce funcționa într-o gospodărie tradițională, inclusiv portul. Credem că lucrările se vor încheia anul viitor, iar casele vor putea fi vizitabile”, a explicat primarul.