Trecerea timpului și-a pus amprenta asupra multor localități din România. Printre ele se numără și localitatea natală a lui Nicolae Ciucă. Cândva, a fost o zonă înfloritoare, aflată în plin proces de industrializare. Acum, nimic nu mai amintește de măreția trecutului, căci totul arată dezolant și trist.
Comuna Plenița din județul Dolj este destul de cunoscută la nivel național. Este locul unde s-a născut Nicolae Ciucă și locul unde, în urmă cu câțiva zeci de ani, totul arăta promițător.
În anii ’70, Plenița intrase într-o etapă înfloritoare și urma că cunoască o industrializare puternică. Locul natal al lui Nicolae Ciucă a suferit și o urbanizare forțată, dar care, din păcate, nu a avut rezultatul dorit.
Plenița a fost, ani la rând, una dintre cele mai dezvoltate și industrializate comune din România. Situată la doar câțiva kilometri de județul Craiova și Drobeta Turnu Severin, azi, această comună nu mai are nimic din esența vremurilor de altădată.
După prăbușirea comunismului, a avut loc și decăderea comunei Plenița. Industrializarea și urbanizarea au fost date uitării, iar localnicii au fost nevoiți să se adapteze noului stil de viață.
Schimbarea stilului de viață nu a fost deloc un pas ușor pentru locuitorii din Plenița. Cei 7.000 de locuitori din vremea comunismului au asistat la transformarea satelor Plenița și Castrele Traiana în puncte puternice de industrializare.
Transformarea propriu zisă a comunei Plenița a început în momentul în care la putere a ajuns Petre Preoteasa. Activist comunist convins, aceasta a fost cel care a dat startul etapei de transformare care urma să pună Plenița pe harta celor mai industrializate comune.
Plenița a fost supusă și unei urbanizări forțate, ceea ce a dat și mai mult peste cap viața locuitorilor. Mii de case au fost demolate, locul lor fiind luat de blocuri. Din păcate, clădirile tipic urbane nu asigurau deloc confortul locuitorilor, căci erau neîncălzite, iar spațiul era foarte redus.
După ce au fost ridicate câteva blocuri, în ele au fost mutați muncitorii nefamiliști. Pentru a-i face să rămână în zonă, mulți dintre ei au fost angajați la una dintre fabricile din Plenița. Urbanizarea comunei Plenița a presupus deschiderea unei fabrici de mase plastice, a unui liceu industrial, a unei fabrici de canapele, dar și a trei Stațiuni de mașini și tractoare.
Pe vremea comunismului, comuna Plenița era printre singurele din România care se putea lăuda cu un ”mall”. De fapt, acesta era magazinul universal Bumbacul, unul dintre cele mai puternice simboluri ale urbanizării comunei Plenița.
Tot în anii ’70, la marginea comunei a funcționat una dintre cele mai mari unități militare din sudul României. Aici veneau mii de recruți din toată țara pentru a face stagiul militar.
Din păcate, industrializarea comunei Plenița nu a avut o viață prea lungă. După căderea comunismului, fabricile au fost dezintegrate, iar blocurile, cândva pline de locuitori, au ajuns locuri pustii.
În prezent, comuna Plenița este locuită preponderent de pensionari. Tinerii au ales să plece către Craiova sau Drobeta Turnu Severin în căutatea unui trai mai bun.