Life

Comuna unde a fost făcută o descoperire istorică. Locul de aici e unic în România și foarte prețios

Comuna din România unde a fost descoperită o adevărată comoară, precum și semne clare că aici au locuit strămoșii daci.
08.02.2025 | 12:00
Comuna unde a fost facuta o descoperire istorica Locul de aici e unic in Romania si foarte pretios
Așezarea unică descoperită în nordul României. Sursa foto: colaj Fanatik/ Muzeul Județean Botoșani Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Locul din România unde cercetătorii au dat peste rămășițele unui sat lacustru, care a fost locuit de daci în urmă cu aproximativ 2000 de ani. Dar, în afară de asta, a fost descoperit și o comoară spectaculoasă, arme, unelte, dar și un obiect enigmatic.

Locul din România unde a fost descoperită o așezare unică

În nordul României, în comuna Lozna din județul Botoșani, se află o mlaștină preistorică deosebit de valoroasă, atât din punct de vedere botanic, cât și faunist. Această zonă, bogată în turbă, a fost transformată într-o rezervație naturală, fiind un refugiu pentru peste 200 de specii de plante sălbatice, ferigi, mușchi, dar și pentru diverse păsări și alte creaturi specifice mediilor umede.

ADVERTISEMENT

Însă, pe lângă diversitatea sa naturală, turbăria de la Lozna reprezintă și o adevărată comoară arheologică, oferind dovezi prețioase despre trecutul îndepărtat al regiunii. În straturile adânci de lut și turbă au fost identificate mai multe niveluri de locuire, ce datează din antichitate până în evul mediu timpuriu.

Cea mai remarcabilă descoperire a avut loc în anii ’50, când au fost descoperite dovezi ale unui sat lacustru unic în România, locuit de triburile dacice. Tot aici au mai fost găsite obiecte confecționate din metal, arme, unelte și obiecte despre care niciodată nu s-a aflat la ce folosesc.

ADVERTISEMENT

Există mai multe teorii create în jurul așezării din comuna Lozna. Există șanse să fi fost loc de cult, un loc sacru al războinicilor daci, situat în nordul regiunii carpato-danubiano-pontice.

Cum a fost descoperită așezarea unică

Așezarea unică din Lozna fost descoperită de o echipă de muncitori în anul 1952. Însă, în momentul în care au dat peste artefactele uimitoare, dar, fără cuvinte de specialitate, le-au lăsat expuse. Astfel, contactul cu aerul a făcut ca o mare parte dintre acestea să fie distruse.

ADVERTISEMENT

Mai târziu, în 1959, o altă echipă de muncitori a dat peste o monoxilă, adică o barcă săpată într-un trunchi de copac, utilizată pentru navigarea în mlaștină, care datează din secolele II îHr și până în secolul III d HR.

ADVERTISEMENT

 „Erau poduri peste mlaştină, încadrate pe baza materialelor ceramice. Platformele erau realizate din buşteni despicaţi şi perforaţi pe margini, astfel încât să fie susţinute prin ţăruşi(…) La Muzeul Judeţean Botoşani s-au demarat scanările filmelor vechi şi astfel o mare parte dintre informaţiile cu privire la construcţiile din turbărie au fost recuperate.

O mică parte dintr-o construcţie de acest gen a fost adusă la Muzeul Judeţean Botoşani şi este conservată într-o vitrină, fiind accesibilă publicului. Acest tip de amenajare nu este foarte răspândit pe teritoriul sud-est european, fiind mai degrabă întâlnit în partea nordică a Europei, precum Danemarca şi Suedia“, a spus Adela Kovacs, de la Muzeul Judeţean Botoşani, conform adevarul.ro.