Deși acum nu se mai vorbește despre comunitatea din România distrusă de ruși, cu decenii în urmă, situația genera haos. Zeci de mii de oameni au fost deportați, iar o mare parte dintre ei au lăsat în urmă construcții care mai există și azi.
România, la fel ca și alte țări europene, a trecut de-a lungul timpului prin numeroase perioade. Au existat războaie, tensiuni, comunism și nu numai. Chiar și așa, acum nu se mai vorbește atât de mult despre acest subiect.
Un alt detaliu important e faptul că la un moment dat, o comunitate din România a fost distrusă de ruși. Se întâmpla odată cu anexarea Bucovinei la Imperiul Habsburgic. La acea vreme, teritoriul din nordul României a fost populat de etnici germani din Banat şi din Germania.
Iată însă că nu a durat mult, iar comunitatea din România a ajuns să aibă de suferit. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, Rusia s-a impus. La acel moment, în jur de 100.000 de germani au fost repatriaţi în ţara natală. De cealaltă parte, alți 70.000 au fost deportaţi în URSS.
Povestea este cu atât mai dureroasă în contextul în care oameni iscusiți au ajuns să fie victime. Cum a început însă totul? Începând cu anul 1775, germanii aduși în Bucovina au dezvoltat un stil de construcții aparte, arată Adevărul.
Acesta continuă să fie apreciat chiar și astăzi. Iar pentru cei care nu știu, germanii din Bucovina au fost și cei care au fondat, în judeţul Suceava, localităţi precum Gura Putnei, Poiana Micului sau Voievodeasa.
Ei trăiau în Suceava, Rădăuți, dar și Vatra Dornei. Iar datele unui recensământ din 1930 arătau că la acea vreme, comunitatea maghiară era populația majoritară din Gura Humorului. Și aceeași comunitate s-a implicat și în administraţia imperială, armată, comerţ sau în învăţământ.
Odată cu al doilea război mondial însă, comunitatea din România a ajuns să fie distrusă de ruși. Iar după ce războiul s-a încheiat, lucrurile au continuat într-o manieră similară. Istoricul Daniel Hrenciuc povestea la un moment dat că școlile şi liceele germane din Bucovina au început să fie desființate rapid.
Totodată, Bacalaureatul a ajuns să fie susținut obligatoriu în limba română, iar cel în limba maternă a fost desființat. Ce s-a întâmplat însă cu etnicii germani care au trăit ani buni în aceste zone?
După 23 agusut 1944, când România a întors armele împotriva Germaniei, toţi germanii din Bucovina au fost deportaţi în Uniunea Sovietică. Acolo, aceștia au ajuns să fie folosiți pe post de ”mână de lucru brută”.
Anii au trecut și chiar și acum mai sunt câteva comunități germane în Bucovina. Mai trăiesc însă doar câteva zeci sau sute de persoane. Asta în contextul în care în urmă cu mai bine de cinci decenii, numărul era unul de ordinul zecilor zecilor de mii.