News

Comunitatea internațională sare în ajutorul Turciei. Printre primele țări, Franța și Israel

30.10.2020 | 18:12
Comunitatea internationala sare in ajutorul Turciei Printre primele tari Franta si Israel
ADVERTISEMENT

Comunitatea internațională își oferă ajutorul pentru Turcia, grav afectată de un cutremur devastator produs astăzi în marea Egee.

Printre primele state care și-au anunțat disponibilitatea de a ajuta poporul turc se numără Israelul și Franța, ambele țări care s-au confruntat cu furia lui Recep Tayyip Erdogan.

ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică au anunțat și ele oficial că își pun la dispoziție resursele pentru a ajuta Turcia.

Israelul și Franța au fost printre primele state care și-au oferit sprijinul

“Un cutremur puternic tocmai a lovit Turcia și Insulele Grecești. Franța este alături de popoarele turc și grec pentru a face față acestei teribile încercări. Dacă guvernele acestor țări doresc acest lucru, ajutorul francez poate fi trimis imediat la fața locului”, scrie pe Twitter ministrul francez de interne Gérald Darmanin.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Israelul, prin vocea ministrului Apărării, Benny Gantz, se declară gata să trimită o echipă care să ajute operațiunile de căutare și salvare și să să înființeze spitalul de campanie. Benny Gantz, a instruit vineri Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) să fie gata să asiste Turcia în gestionarea consecințelor cutremurului.

“Statul Israel și forțele de securitate vor întinde întotdeauna mâna pentru a oferi asistență umanitară civililor răniți de pretutindeni, folosind capacitățile și experiența acumulată în IDF de-a lungul anilor pentru a face față situațiilor de urgență”, a spus Gantz, citat de i24News.

ADVERTISEMENT

UE și NATO au oferit vineri asistență Turciei și Greciei

„Urmăresc îndeaproape evoluțiile puternicului cutremur care a lovit Marea Egee în largul Greciei și Turciei”, a scris președintele Consiliului European Charles Michel pe Twitter. „Gândurile mele sunt cu toți cei afectați. UE este gata să le ofere sprijin”

La rândul său, Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, și-a exprimat sprijinul pe Twitter.

„Urmărim situația și suntem gata să ajutăm, în toate modurile posibile”, a scris ea.

De asemenea, secretarul general al NATO a declarat că alianța este pregătită să-și ajute „aliații Grecia și Turcia”.

ADVERTISEMENT

„Sunt profund întristat de rapoartele de la cutremurul din #Marea Egee. Gândurile mele se adresează tuturor celor afectați”, a scris Jens Stoltenberg pe Twitter.

Cel puțin șase persoane și-au pierdut viața în Turcia, iar alte 257 au fost rănite în urma cutremurului care a zguduit regiunea Egee, potrivit agenției de gestionare a dezastrelor din Turcia.

Cutremurul a provocat pagube și în insula greacă Samos.

ADVERTISEMENT