News

Comunitatea medicală, împărțită în folosirea hidroxiclorochinei în tratamentul pentru coronavirus. Ce efecte adverse are

18.04.2020 | 12:22
Comunitatea medicala impartita in folosirea hidroxiclorochinei in tratamentul pentru coronavirus Ce efecte adverse are
ADVERTISEMENT

Comunitatea medicală este împărțită în folosirea hidroxiclorochinei în tratamentul pentru coronavirus până la apariția rezultatelor unor studii clinice complete.

Comunitatea medicală este împărțită în folosirea hidroxiclorochinei în tratamentul pentru coronavirus

Conform Mediafax, folosirea hidroxiclorochinei în tratamentul pentru coronavirus naște discuții între specialiști, unii dintre ei prognozând că aceasta are efecte adverse.

ADVERTISEMENT

Acest tratament a fost oprit deja în Brazilia, Suedia și în mai multe spitale din Franța, în timp ce cardiologii americani avertizează că există efecte adverse la pacienții cu boli cardiovasculare.

”Pot să determine modificări ale parametrilor electrici ai inimii. Acest efect poate să crească riscul de apariție de tulburări de ritm sever, de aritmii severe, inclusiv de fibrilație ventriculară”, a declarat medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu.

ADVERTISEMENT

Au mai fost raportate și reacții hepaatice, cutanate, dar și pierderea vederii sau a auzului

Acesta explică faptul că dilema multor medici este de a înțelege cât din modificările care apar pe electrocardiogramă la un pacient se datorează acțiunii virusului și cât acțiunii medicamentelor.

În acest moment, pe piață se află două produse pe bază de clorochină și hidroxiclorochină. Cu toate că cel de-al doilea are mai puține efecte adverse, riscul cardiac rămâne ridicat.

ADVERTISEMENT

Specialiștii recomandă acest tratament numai sub atentă monitorizare, deoarece au mai fost raportate și reacții hepaatice, cutanate, dar și pierderea vederii sau a auzului.

Un experiment desfășurat în laborator de cercetătorii brazilieni din oraşul Manaus a arătat că un sfert dintre pacienții care au primit doze mari de clorochină au dezvoltat aritmii cardiace, prezentând astfel un risc sporit de deces.

ADVERTISEMENT

Agenţia de Siguranţă a Medicamentelor şi Produselor Medicale din Franţa a anunțat că s-au înregistrat 43 de incidente cardiovasculare la persoanele tratate cu hidroxiclorochină în lupta împotriva coronavirusului.

Între timp, secretarul de stat în  Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a anunțat că hidroxiclorochina va fi produsă și la  fabrica de medicamente Antibiotice Iași de la sfârșitul acestei luni.

ADVERTISEMENT