Life

Conacul din România care te va lăsa fără cuvinte. A fost construit în 1750 și restaurarea lui a costat 2.400.000 euro. Arată ca în filme

Conacul din România care a fost restaurat după doi ani de lucrări. Clădirea arată spectaculos acum și îi va impresiona pe vizitatori.
22.03.2025 | 15:50
Conacul din Romania care te va lasa fara cuvinte A fost construit in 1750 si restaurarea lui a costat 2400000 euro Arata ca in filme
Conacul din România care a fost restaurat. Sursa foto: Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Conacul din România, construit în 1750, a fost restaurat și arată ca în filme acum. Lucrările de modernizare au costat peste 2 milioane de euro.

Conacul din România care arată ca în filme. Construit în 1750, a fost restaurat

Este vorba despre conacul Mocioni din Foeni, care a fost construit în anul 1750, a fost restaurat timp de doi ani, dar s-a redeschis pe 21 martie. Monumentul istoric arată spectaculos acum.

ADVERTISEMENT

Consiliul Județean Timiș, în parteneriat cu North Consulting din Islanda și Asociația Miltonia, au implementat reabilitarea clădirii, care a devenit un spațiu pentru expoziții și conferințe, dar și activități educaționale.

Valoarea totală a proiectului a fost de peste 19 milioane de lei și a fost finanțat prin fonduri SEE din Norvegia, Islanda și Liechtenstein, în cadrul Programului Ro-Cultura.

ADVERTISEMENT

Lucrările de modernizare pentru conacul Mocioni au început în ianuarie 2023. Inițial, finalizarea acestora era programată pentru 30 aprilie 2024, potrivit documentației.

Cu toate acestea, firma de construcții responsabilă cu renovările a solicitat o amânare până în toamna anului trecut. Au fost invocate dificultăți întâlnite pe șantier în privința amânării lucrărilor. Consiliul Județean Timiș, proprietarul conacului, a finanțat restul lucrărilor.

ADVERTISEMENT

“Atunci când am preluat mandatul de președinte al CJ Timiș, am spus că acest obiectiv va fi unul dintre cele prioritare, pe care ne vom concentra să fie finalizat astfel încât să beneficiem de un astfel de conac și să nu pierdem finanțarea externă.

ADVERTISEMENT

Jumătate din sumă a fost asigurată de CJ Timiș, iar cealaltă jumătate a fost finanțată din fonduri norvegiene, cu sprijinul Ministerului Culturii.

Mă bucur nu doar să anunțăm închiderea lucrărilor, ci și deschiderea oficială a conacului Mocioni, un loc în care se vor organiza activități culturale, astfel încât să atragem cât mai mulți turiști în județul Timiș”, a declarat Alfred Simonis, președintele CJ Timiș, notează G4media.

Aceasta este, însă, doar prima etapă a reabilitării acestui conac. Fondurile necesare pentru completarea proiectului inițial au fost prevăzute de CJ Timiș.

Ce lucrări vor mai fi făcute în continuare

Lucrările au inclus pavajul din cele două curți, precum și amenajarea spațiilor verzi pentru a organiza evenimente în aer liber. Se va finaliza inclusiv împrejmuirea conacului și restaurarea scării interioare din lemn.

În plus, și scările de marmură vor fi refăcute. Acestea asigură accesul principal și au fost descoperite abia pe parcursul intervențiilor. În perioada comunistă, au fost acoperite cu beton.

Un spațiu de cazare și o bucătărie profesională vor fi amenajate la mansarda conacului. Lucrările rămase vor fi finalizate anul acesta sau anul viitor.

“Avem fondurile prevăzute în buget, iar cu puțin noroc, anul acesta sau cel târziu anul viitor, vom finaliza și acest obiectiv. Conacul Mocioni este primul edificiu dintr-un circuit turistic pe care îl dorim în județ — un circuit al conacelor, castelelor și bisericilor monument istoric.

Slavă Domnului, avem multe astfel de clădiri, din păcate, majoritatea în paragină. Vom continua cu altele, la Banloc, Jamu Mare, Parța și în alte localități unde există astfel de clădiri frumoase, dar nevalorificate”, a mai explicat Alfred Simonis. Imagini de la inaugurare au fost postate pe pagina de Facebook CJ Timiș.

În viitorul apropiat, o cafenea culturală își va începe activitatea. Pentru operatorul acesteia, va fi organizat un proces de selecție de către administrația județeană.

Conacul va putea fi vizitat de public în timpul săptămânii, între orele 10:00 și 18:00. În weekend-uri, vizitele se pot face pe bază de programare.

Vizitatorii vor găsi, în interior, o zonă de muzeu cu mobilier autentic, dar și o bibliotecă digitală, care e dotată cu o masă interactivă. În interior se află o expoziție temporară a artistului Silviu Oravitzan, care va fi deschisă pentru două luni.

Conacul urmează să devină un centru cultural de importanță euroregională, din moment ce localitatea Foeni se află chiar la granița cu Serbia. Acolo se află un punct de trecere a frontierei prin care schimburile culturale vor fi facilitate.

Ce poveste are conacul Mocioni de la Foeni

Conacul Mocioni este una dintre cele mai vechi clădiri din județul Timiș. A fost construit în anul 175o pentru a servi ca reședință a familiei nobiliare Mocioni. Aceasta era printre familiile de frunte macedoromâne.

Reprezentanții familiei Mocioni au ajuns oameni de afaceri renumiți și au stat la baza unor întreprinderi prospere. Prin căsătorii, au reușit să ajungă în rândurile nobilimii din Ungaria și din Austria.

După ce a fost instaurat regimul comunist în România, conacul a fost naționalizat. Acesta a funcționat ca CAP, baie comunală, grădiniță, depozit, chiar și ca sifonărie sau sală de sport. Intervențiile de recompartimentare au fost realizate fără a se ține cont de faptul că e monument istoric.

Mai multe elemente au fost distruse și au fost adăugate altele parazitare. După 1990, la subsolul conacului, a funcționat o discotecă. Ulterior, clădirea a devenit cămin cultural.

În clădire va exista inclusiv un centru de documentare și lectură, de unde vizitatorii vor putea afla informații despre istoria familiei Mocioni.