Conacul din România în care s-au luat decizii importante pentru țară a ajuns astăzi o ruină părăsită și uitată de toți.
În județul Olt se află un conac cu o istorie impresionantă, dar pe care timpul și nepăsarea l-au transformat într-o ruină. Pe coridoarele sale au pășit personalități precum Nicolae Titulescu, Take Ionescu sau Octavian Goga.
Conacul din Poiana/Radomirești a fost construit la începutul secolului XX de către Pavelică Brătășanu, un om politic și filantrop care a jucat un rol important în istoria României. După ce a stdiat la Facultatea de Drept din Paris, acesta a ales să se întoarcă în țară. El a început administrarea proprietăților din Romanați și Olt și s-a dedicat dezvoltării comunității locale.
Pavelică Brătășanu i-a oferit sprijin marelui diplomat Nicolae Titulescu, căruia i-a facilitat debutul în politică, relatează adevarul.ro. Mai mult, în perioada 1918-1919, Brătășanu a finanțat din fonduri proprii publicarea la Paris a ziarului “La Roumanie”. Publicația susținea cauza unirii românilor într-un singur stat.
Clădirea are o arhitectură impresionantă în stil românesc și se desfășura pe trei niveluri.
„O construcție în stil românesc, desfășurată pe trei niveluri – subsol amenajat cu spațioase beciuri boltite, parter și etaj – cu acces pe toate cele patru laturi. Cea mai somptuoasă era pe latura de sud-est, fiind marcată de o superbă terasă din zidărie, susținută de coloane terminate în capiteluri. Balustrada este străpunsă de cartușe decorative ajurate.
La etaj, un pridvor din lemn îndemna la tihnă în zilele călduroase ale verii, oferind o vastă panoramă a domeniului. (…) Ușile și ferestrele din stejar, prevăzute cu mici balcoane din lemn, scara interioară din lemn masiv, parchetul, sobele din faianță de Meissen, candelabrele din bronz aurit, moblierul adus de la Paris, au dispărut prin furia sătenilor. Mai întâi în anii mâniei proletare, 1945-1950, iar desăvârșirea s-a produs după anul 2000”, relatează istoricul Aurelia Grosu, potrivit adevarul.ro.
În vremurile sale de glorie, conacul era un adevărat centru al vieții politice românești. Cunoscut drept “templul lui Take Ionescu”, aici se întâlneau și discutau personalități marcante ale epocii.
„Conacul de la Poiana, despre care un contemporan spunea că este un templu închinat lui Take Ionescu, a trăit o parte din marea politică făcută de proprietarul lui, aici venind adeseori Nicolae Titulescu, Take Ionescu, Octavian Goga”, menționa Aurelia Grosu, într-un documentar realizat cu 9 ani în urmă.
Din păcate, în ziua de azi, conacul a devenit doar o ruină care se degradează pe zi ce trece. Deși retrocedat moștenitorilor în anii 2000, aceștia, care locuiesc în București, nu au arătat niciun interes pentru salvarea clădirii.
Primarul localității Radomirești spune că din 2012 încearcă să ia legătura cu proprietarii, dar aceștia răspund doar prin intermediul unui avocat. Mai mult, ei nici măcar nu plătesc impozit pentru proprietate.
Deși este clasificat ca monument istoric de categoria B și se află în inventarul Direcției Județene de Cultură Olt, conacul continuă să se degradeze. Instituțiile ar putea aplica amenzi între 4.000 și 8.000 de lei pentru neîngrijirea monumentului, dar nimeni nu intervine.