News

Concedieri masive la o mare companie prezentă și în România. Zeci de mii de oameni rămân fără locuri de muncă

Concedieri masive la o mare companie prezentă și în România. Zeci de mii de oameni rămân fără locuri de muncă, în timp ce acțiunile companiei au scăzut cu peste 7%.
16.05.2023 | 20:59
Concedieri masive la o mare companie prezenta si in Romania Zeci de mii de oameni raman fara locuri de munca
Concedieri masive la o mare companie. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Concedieri masive la o mare companie prezentă și în România. Zeci de mii de oameni rămân fără locuri de muncă, în timp ce acțiunile companiei au scăzut cu peste 7%. Este vorba despre compania Vodafone, gigant care vrea să dea afară 11.000 de angajați la nivel mondial, în condițiile în care a prognozat o scădere a fluxului de numerar liber.

Concedieri masive la o mare companie prezentă și în România

Potrivit CNBC, liderii companiei sunt nemulțumiți de ”performanța Vodafone”. ”Performanţa noastră nu a fost suficient de bună. Pentru a livra în mod constant, Vodafone trebuie să se schimbe”, a declarat Margherita Della Valle, directorul general al companiei. Reducerea celor 11.000 de locuri de muncă se va face treptat, în trei ani de zile, dintr-un total de 100.000 de angajați.

ADVERTISEMENT

Specialiștii au remarcat că e vorba de cel mai mare val de concedieri din istoria companiei. ”Priorităţile mele sunt clienţii, simplitatea şi creşterea. Ne vom simplifica organizaţia, eliminând complexitatea pentru a ne recâştiga competitivitatea. Vom realoca resurse pentru a oferi serviciile de calitate la care se aşteaptă clienţii noştri şi vom stimula o creştere în continuare din poziţia unică a Vodafone Business”, a explicat Della Valle.

Vodafone tocmai raportase 45.7 miliarde de euro venituri în 31 martie 2023, pentru anul fiscal trecut, o cifră aproape neschimbată în ultimii ani. Cu toate acestea, Vodafone a emis o previziune pesimistă pentru anul fiscal care se va încheia în martie 2024, estimând o scădere a fluxului de numerar liber la 3.3 miliarde euro, de la 4.8 miliarde cât era în anul precedent.

ADVERTISEMENT

Conform News.ro, acțiunile Vodafone au scăzut cu 7% din cauza acestor perspective negative. Concurența e acerbă pentru Vodafone în special pe piețe cheie precum cele din Italia sau Germania, iar investitorii au criticat compania pentru că se mișcă ”prea încet” și ”nu a făcut schimbările necesare pentru a schimba afacerea”.

Vodafone s-a debarasat de fostul CEO Nick Reed, înlocuit cu Della Valle, cea care promite să schimbe din temelie afacerea. ”Ceea ce se va schimba este nivelul de ambiţie, viteza și hotărârea execuţiei”, a declrat Della Valle. În paralel, Vodafone a purtat discuții avansate cu rivala Three UK, în speranța că aceste două companii ar putea fuziona. Cu toate acestea, reprezentanții Vodafone au anunțat că ”nu poate exista nicio certitudine că tranzacţia va fi în cele din urmă convenită”.

ADVERTISEMENT

Anunțul vine în timp ce Profit.ro publică o analiză prin care arată că Vodafone România a înregistrat venituri din servicii de 754 de milioane de euro în anul fiscal încheiat la 31 martie 2023, în scădere cu 1.3% față de anul financiar precedent. Mai mult, numărul clienților Vodafone au scăzut cu 5.2% în ultimele 12 luni, de la 9.443 milioane la 8.948 milioane în 2023.

La o cifră de afaceri de 4.695 miliarde de lei, Vodafone se bazează pe 714.000 de clienți când vine vorba de serviciile de bandă largă, de tip televiziune și internet. Comparativ, Telekom România Mobile a avut venituri de 69 de milioane de euro și o creștere a bazei de clienți cu 6.3%.

ADVERTISEMENT

În 2023, Vodafone anunța că se bazează pe 2.970 de angajați, față de 3906 în 2020, așadar o scădere a oamenilor care lucrează în Vodafone România. Rămâne de văzut câți dintre români vor fi afectați de cele 11.000 de concedieri de la nivel mondial. Statistic, Vodafone are la nivel mondial peste 300 de milioane de utilizatori de servicii mobile și 22 de milioane de clienți ai serviciilor TV.

ADVERTISEMENT
Tags: