Este important să știm ce drepturi avem atunci când vine vorba despre un concediu de odihnă în 2024. Ce modificări au fost făcute în Codul Muncii și ce trebuie să știe angajații?
Cum să îți iei concediu de odihnă în 2024? Pentru mulți angajați acest lucru poate fi o problemă. Iar de aici pot apărea probleme pe plan personal, dar și mici conflicte la locul de muncă.
Tocmai din acest motiv este esențial să știm ce spune Codul Muncii în legătură cu acest concediu de odihnă. În cod este specificat faptul că salariații au dreptul la concediu de odihnă și mai mult de atât au și obligația să și-l ia.
De altfel, în luna decembrie angajatorul are obligația să facă programarea concediilor de odihnă pentru anul viitor. Astfel, fiecare angajat în parte trebuie să fie conștient de acest suspect.
„Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanților salariaților, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale”, se arată în Codul Muncii.
Trebuie menționat faptul că, angajatorul este cel care trebuie să inițieze consultările pentru concediu de odihnă în 2024, în timp util. Astfel, la finalul acestui an, el trebuie deja să aibă programările complete pentru anul următor.
Practic, Codul Muncii spune clar că aceasta este obligația angajatorului. De cealaltă parte, salariații au și ei dreptul să comunice opinia lor în legătură cu concediul de odihnă, atât verbal, cât și în scris.
Există totuși situația în care un angajat să vrea concediu de odihnă, dar perioada respectivă nu este disponibilă. Ce se întâmplă în această situație? Atât angajatul cât și angajatorul trebuie să ajungă la un acord în acest sens.
Totuși, sunt situații mai grave. Spre exemplu, dacă prea mulți angajați își iau concediu de odihnă în același timp, angajatorul nu poate sista activitatea în acea perioadă. Ce se întâmplă într-o asfel de situație? Tot angajatorul are sarcina să rezolve situația.
Mai exact, concediul de odihnă este un drept fundamental. Astfel, o persoană nu poate fi obligată să renunțe la el. Drept urmare, angajatorul trebui să găsească un înlocuitor pentru perioada respectivă.
Codul Muncii prevede și posibilitatea rechemării salariatului din concediu. Totuși, trebuie menționat că în această situație, angajatorul va „suporta toate cheltuielile salariatului și ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum și eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.”
Angajatul mai trebuie să știe că poate să aleagă data la care își ia concediul de odihnă. Scopul unui concediu este de a le oferi angajaților o perioadă minimă de repaus, fără ca venitul să le fie afectat.
Astfel, dacă o persoană are o nevoie specială, într-o anumită perioadă, acesta trebuie să știe că are dreptul să discute acest lucru cu angajatorul său. În urma discuției, se poate ajunge la un acord comun, în funcție de nevoi.