News

Concediu medical pentru părinți, până când copilul împlinește 12 ani. Cât va fi indemnizația

Salariații care au în îngrijire minori ar putea beneficia de concediu medical pentru îngrijirea copilului până când cel mic împlinește 12 ani.
13.05.2023 | 10:10
Concediu medical pentru parinti pana cand copilul implineste 12 ani Cat va fi indemnizatia
Un nou proiect ligislativ prevede creșterea perioadei în care părinâii își pot lua concediu de înmgrijire a copiilor / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un nou proiect propus Camerei Deputaților spre adoptare vine cu modificări importante legate de legislația muncii. Astfel, părinții care au copii cu vârsta de până la 12 ani vor putea să-și ia concediu medical pentru îngrijirea minorilor, în cazul în care aceștia se îmbolnăvesc.

Inițiatorii legii spun că minorii nu-și pot administra singuri medicația

În acest moment, vârsta limită este de șapte ani, respectiv 18 ani, pentru cazul în care copilul suferă de o afecțiune gravă sau handicap sever.

ADVERTISEMENT

Cei care au inițiat proiectul de lege susțin că este imposibil pentru un copil de șapte ani să-și administreze singur meditația, fără a beneficia de sprijinul direct al părinților săi, care trebuie să meargă la serviciu.

În acest sens, au fost consultați inclusiv psihologi, care au ajuns la concluzia că 12 ani reprezintă o vârstă la care copiii s-ar putea descurca, dacă sunt lăsați singuri acasă.

ADVERTISEMENT

„Scopul principal al modificării legislative este asigurarea cadrului legal pentru părinți de a-și îngriji în mod corespunzător copiii bolnavi în vârstă de până la 12 ani, fără a fi nevoie să recurgă la alte tipuri de concedii”, se arată în noul proiect de lege, potrivit avocatnet.ro.

Indemnizația reprezintă 85% din veniturile din ultimele luni

Pe de altă parte condițiile în care se acordă indemnizația pentru concediul medical de îngrijire a copilului bolnav, precum și valoarea acesteia, rămân neschimbate.

ADVERTISEMENT

Astfel, este obligatoriu ca salariatul să fi cotizat la sistemul public de sănătate timp de șase luni în ultimele 12 luni. Cuantumul brut al indemnizației reprezintă 85% din baza de calcul, adică media veniturilor brute lunare.

De asemenea, indemnizația se acordă doar unuia dintre părinți și este suportată integral de statul român. Durata maximă a concediului medical pentru îngrijirea copilului este de 45 de zile pe an, însă există și excepții, în care această perioadă poate fi mai mare.

ADVERTISEMENT

Proiectul urmează să fie pus în dezbatere în Camera Deputaților. Dacă va trece de acest for decizional, noua lege cu modificări trebuie să fie promulgată prin decret prezidențial și apoi publicată în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT