News

Concediu pentru părinții vaccinați ai căror copii au Covid-19. Măsura pune capăt unei anomalii prin care statul a descurajat imunizarea

Copiii bolnavi de Covid-19 cu vârste între 7 și 18 ani vor putea fi îngrijiți la domiciliu de către părinții lor, chiar dacă aceștia sunt vaccinați și nu ar trebui să intre în carantină.
02.12.2021 | 18:32
Concediu pentru parintii vaccinati ai caror copii au Covid19 Masura pune capat unei anomalii prin care statul a descurajat imunizarea
Părinții copiilor bolnavi de Covid vor primi concediu pentru îngrijirea acestora/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Una dintre anomaliile legislative apărute în pandemie este faptul că un părinte nevaccinat poate sta acasă cu copilul infectat cu SARS-CoV-2 întrucât este în carantină, în timp ce părinții vaccinați aflați în aceeași situație nu primesc concediu.

Indirect, statul român a descurajat astfel vaccinarea întrucât persoanele aflate în carantină primesc indemnizație de concediu de carantină de 100% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe când persoanele vaccinate nu mai intră în carantină și, în consecință, nu au dreptul să ceară concediu pentru îngrijirea copilului infectat.

ADVERTISEMENT

Un proiect semnat de reprezentanți ai USR, PNL, PSD și UDMR corectează această anomalie astfel încât și părinții cu copii mai mari de 7 ani pot primi concediu de îngrijire a copilului bolnav de Covid-19, chiar dacă părinții sunt vaccinați și astfel nu mai trebuie să stea în carantină.

Două tipuri distincte de concediu

Potrivit legislației aflate în vigoare privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, asigurații au dreptul la concediu și îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul afecțiunilor grave sau a copiilor cu handicap până când acesta împlinește 18 ani.

ADVERTISEMENT

Cuantumul brut lunar al indemnizației este de 85% din baza de calcul care este reprezentată de media veniturilor lunare din ultimele 6 luni.

Odată cu apariția pandemiei de Covid-19, a trebuit să fie reglementată și situația în care o persoană trebuie să intre în carantină întrucât a fost contact direct cu o persoană infectată. Astfel, Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic a stabilit că persoanele care se află în carantină sau izolare și li se interzice să-și desfășoare activitatea într-un spațiu public, iar respectiva activitate nu poate fi desfășurată la domiciliu, să beneficieze de concediu de carantină.

ADVERTISEMENT

Acest tip de concediu este acordat inclusiv cu o indemnizație care reprezintă 100% din baza de calcul menționată anterior. Implicit, aceasta însemnă că un copil mai mare de 7 ani care se infecta era îngrijit de către părinți întrucât aceștia intrau în carantină, fiind contacți direcți ai unei persoane cu Covid-19.

O măsură insuficient gândită

În luna septembrie, Comitetul Național pentru Situații  de Urgență a decis că persoanele vaccinate cu schemă completă împotriva SARS-CoV-2 nu mai trebuie să stea în carantină. Teoretic, măsura era destinată stimulării campaniei de vaccinare, însă a avut un efect invers celui dorit.

ADVERTISEMENT

Persoanele vaccinate nu mai erau  considerate contacți direcți ai unui bolnav, iar părinții cu copii mai mari de 7 ani s-au trezit că sunt în imposibilitate de a mai solicita concediu, fie el pentru îngrijirea copilului sau pentru carantină.

Astfel, a apărut o discriminare între părinții nevaccinați și cei vaccinați, în defavoarea acestora din urmă. S-au conturat patru situații.

Părinții nevaccinați, privilegiați în raport cu cei vaccinați

În prima dintre ele, un părinte nevaccinat al unui copil sub 7 ani poate cere fie concediu de îngrijirea a copilului, fie de carantină, a doua eventualitate fiind mai avantajoasă întrucât nu-i afectează veniturile lunare.

A doua situație, este cea a părinților nevaccinați cu copii bolnavi de Covid-19 care au vârste între 7 și 18 ani. Această categorie de părinți poate cere concediu de carantină și astfel pot să se ocupe și de copiii care au nevoie de îngrijire.

A treia categorie este a părinților vaccinați cu copii infectați, mai mici de 7 ani. Aceștia vor primi concediu de îngrijirea a copilului însă la nivelul de numai 85% din baza de calcul a indemnizației de concediu.

Discriminarea devine stridentă în cazul părinților vaccinați ai copiiilor între 7 și 18 ani care s-au infectat cu Covid-19. Aceștia nu pot primi nici concediu de carantină, nici de îngrijire a copilului. Astfel, părinții unui copil bolnav de 8-9 ani trebuie să-l lase pe acesta singur acasă pentru că nu au dreptul la concediu întrucât sunt vaccinați și nu sunt considerați contacți direcți.

Criza politică a amânat rezolvarea problemei concediilor

Practic, din neglijența statului român a devenit mai convenabil pentru părinți să nu se vaccineze. Anomalia a fost reclamată inclusiv de către medicii de familie, care au spus că părinții vaccinați sunt în imposibilitate de a-și îngriji copiii infectați.

Singura soluție pentru a da concediu medical acestor părinți pentru a sta acasă cu copilul se limitează la copiii cu vârstă mai mică de 7 ani, situație în care vor putea beneficia de concediu pentru creșterea copilului bolnav până la 7 ani sau a copilului cu handicap dacă are sub 18 ani. În situația copiilor cu vârstă mai mare de 7 ani și n-au certificat de handicap, copiii sau părinții nu vor beneficia de certificat medical dacă sunt vaccinați”, declara pe 27 octombrie un reprezentant al Societății Naționale a Medicilor de Familie, Gindrovel Dumitra, citat de Digi24.

Anomalia persistă de două luni, întrucât putea fi corectată rapid prin ordonanță de urgență, însă în lipsa unui guvern cu puteri depline, această formă de reglementare nu a fost posibilă.

Un nou tip de concediu acordat părinților

Rezolvarea ar putea veni în urma adoptării unui proiect de lege depus recent la Parlament prin care se instituie un nou tip de concediu, cel pentru îngrijirea unui copil aflat în carantină în urma contactării unei boli infecțioase. Pentru acordarea acestui  tip de concediu limita de vârstă este de 18 ani în cazul copilului infectat, iar cuantumul indemnizației este de 100% din baza de calcul.

Instituirea acestui nou tip de concediu este menită să corijeze tratamentul discriminatoriu din momentul de față la care sunt supuși părinții vaccinați ai copiilor infectați față de cei nevaccinați. Sunt invocate și considerente medicale întrucât copilul cu  o boală infecțioasă are nevoie de îngrijire în perioada în care se află în izolare sau carantină.

Privarea părintelui vaccinat de concediul pentru îngrijirea copilului grav bolnav cu vârsta cuprinsă între 7 și 18 ani aduce o atingere gravă interesului copilului, acela de a beneficia de îngrijire părintească. Mai mult, situația minorului se poate agrava, iar în condițiile în care acestaa este izolat la domiciliu și lipsit de sprijinul și îngrijirea părinților, este în imposibilitatea de a lua decizii imediate cu privire la sănătatea sa”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege care urmează să intre pe ordine de zi a comisiilor de specialitate de la Senat.

ADVERTISEMENT