News

Concediu pentru îngrijirea copiilor pentru militari. Cum se modifică Legea Cadrelor Militare

05.04.2019 | 14:13
Cadrele militare vor putea beneficia de noi tipuri de concediu de crestere a cpilului

Legea cadrelor militare urmează să se modifice, astfel încât cadrele militare active vor putea să beneficieze pe viitor de noi categorii de concedii pentru îngrijirea copiilor proprii. Este vorba despre concediul pentru îngrijirea copilului bolnav, concediul paternal și concediul de acomodare, care nu figurează acum în Legea cadrelor militare.

Cadrele militare s-ar putea bucura de noi tipuri de concedii

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare a trecut de Camera Deputaților în octombrie 2018 și acum se află foarte aproape de votul decisiv al Senatului. Ca să se aplice, aceasta trebuie să primească votul favorabil al senatorilor.

Una dintre modificările pregătite de parlamentari pentru cadrele militare active este extinderea categoriilor de concedii de care pot beneficia aceștia. Mai exact, cadrele militare vor putea cere pe viitor concediul pentru îngrijirea copilului bolnav, concediul paternal și concediul de acomodare. Asta în condițiile în care acum pot cere doar concediul de creștere a copilului.

Cadre militare concediu
Senatul ae ultimul cuvant de spus pentru modificarea concediilor acordatecadrelor medicale

Proiectul trebuie aprobat de Senat

„Cadrele militare în activitate au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav, concediu de acomodare, concediu paternal, concediu și indemnizație pentru creșterea copilului, în condițiile prevăzute de dispozițiile legale în vigoare”, este explicat în proiectul de lege.

În plus, atunci când se stabilește stagiul în grad al cadrelor militare, se vor lua în calcul și duratele acestor noi categorii de concedii pe care le vor putea cere. În plus, acestea vor mai putea beneficia și de concedii cu sau fără plată pentru formare profesională.

Cadre militare sunt persoanele care au grad de ofițer (căpitan, locotenent, maior etc.), maistru militar (principal sau clasa I-IV) sau subofițer (plutonier, sergent major etc.), în raport cu pregătirea lor militară și de specialitate.

Pentru ca proiectul să poată fi aplicat, este nevoie de votul Senatului, care este for decizional, apoi trebuie promulgat de președintele României, ca mai apoi să fie publicat în Monitorul Oficial.

Tags: