Anul 2024 se apropie de final, iar întrebarea multor români activi în câmpul muncii este aceeași. Și anume, ce se întâmplă cu zilele de concediu neluate până la finalul acestui an.
În baza legii, angajații din România au dreptul la 20 de zile de concediu. Aceasta este durata minimă a concediului și se stabilește în zile lucrătoare.
Concediul mai are și o durată efectivă care, de cele mai multe ori, este stabilită în baza contractului de muncă. Se întâmpla ca, în unele cazuri, angajații să nu își ia libere toate zilele de care dispun în cursul unui an.
În astfel de situații, tot legea este cea care vine cu lămuriri. Angajații care nu și-au luat toate zilele libere din 2024, pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului viitor, adică 2025.
Cu alte cuvinte, angajații nu pierd aceste zile libere, ci pot beneficia în continuare de ele. Totuși, există o condiție și anume, să fie luate până la data de 30 iunie 2025.
Angajații își pot lua cele 20 de zile concediu aferente anului 2025 până la data de 30 iunie 2026. Pentru lămuriri suplimentare, Codul muncii are detalii despre acest drept de care beneficiază angajații.
Potrivit legii, până la finalul anului următor, angajatorul este obligat să ofere tuturor salariaților concediul de odihnă la care au dreptul. Regula se aplică celor care, în decursul unui an, nu au efectuat integral concediul de odihnă.
”În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”., arată articolul 146, alin. 2 din Codul Muncii.
Angajații trebuie să țină cont că zilele de concediu care nu au fost luate în anul în curs sau până la jumătatea anului viitor nu pot fi compensate în bani. Singura situație în care acestea se compensează este atunci când are loc încetarea contractului de muncă.
”Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.”, arată aliniatul 3 al aceluiași articol din Codul Muncii.