Concediul de odihnă 2024. Fiecare angajat din România are dreptul să își ia aceste zile libere anual. În cazul în care nu este acordat întreg concendiul de odihnă într-un an, angajatorul este obligat să îl dea salariatului într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care a avut dreptul la concendiul de odihnă.
Astfel, cei care nu și-au luat concendiul complet din 2023, pot cere aceste zile libere până la jumătatea anului 2025. De asemenea, salariații trebuie să știe care este durata minimă a concediului de odihnă anual.
Acesta este de 20 de zile lucrătoare. În această cetagorie nu sunt incluse sărbătorile legale în care nu se lucrează sau zilele libere plătite. De atlfel, potrivit legii, concediile medicale, de maternitate, de risc maternal sau pentru îngrijirea unei persoane bolnave nu intră în aceeași categorie, ele fiind considerate perioade de activitate prestată.
Este important de menționat că toți salariații din România au dreptul la concendiu de odihnă anual plătit. „Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari”, prevede Codul Muncii.
În plus, în fiecare an, angajații din România nu numai că au dreptul de a primi concendiu de odihnă, ci sunt obligați să își ia măcar o parte din aceste zile libere, așa cum se arată în Codul Muncii.
Dacă acesta nu este acordat în totalitate, din diferite motive, zilele libere vor putea fi luate „într-o perioada de 18 luni începând cu anul următor celui in care s-a născut dreptul la concediul de odihna anual”, așa cum am precizat anterior.
Legea prevede că angajatul nu poate primi bani în schimbul concendiului de odihnă neefectuat. Compensarea în bani se face numai dacă se procedează la încetarea contractului individual de muncă.
Totodată, angajatul poate solicita întreruperea concendiului de odihnă din anumite motive obiective. Codul Muncii mai prevede că și companiile pot rechema lucrătorii din concediul de odihnă, însă vor suporta toate chletuielile aferente.
„Indemnizația de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu”, se arată în Codul Muncii.