News

Concediul medical se schimbă! Care sunt noile reguli pentru persoanele aflate în carantină și izolare

03.08.2020 | 19:38
Concediul medical se schimba Care sunt noile reguli pentru persoanele aflate in carantina si izolare
ADVERTISEMENT

Concediul medical se schimbă din temelii. Acesta este ultimul anunț făcut de Casa Națională pentru Asigurări de Sănătate.

Instituția a pus deja în dezbatere publică noile reguli pentru acordarea concediului medical persoanelor care se află în carantină și izolare.

ADVERTISEMENT

Concret, în proiect este prevăzut că pentru persoanele pentru care s-a instituit măsura carantinei sau izolării până la data intrării în vigoare a Legii nr. 136/2020, (…)

Cum se schimbă concediul medical!

(…) dar pentru care nu au fost emise certificatele de concediu medical în această perioadă, se aplică prevederile legale aflate în vigoare la data carantinării.

ADVERTISEMENT

Astfel, pentru persoanele aflate în carantină, indiferent de locul în care aceasta a fost instituită, cât și pentru persoanele pentru care s-a impus măsura izolării, certificatele de concediu medical se eliberează de medicul de familie.

Lucrul acesta se poate realiza pe baza documentelor eliberate de direcțiile de sănătate publică în care sunt menționate și perioadele pentru care au fost instituite măsurile de carantină sau izolare.

ADVERTISEMENT

Trebuie specificat că începând cu data de 21 iulie 2020, după intrarea în vigoare a Legii nr. 136/2020, persoana asigurată pentru care a fost instituită măsura izolării într-o unitate sanitară beneficiază de concediu medical eliberat de medicul curant la externarea din spital.

Atenție! Un alt detaliu important este acela că medicul curant poate elibera concediu medical la externare până la împlinirea termenului maxim al perioadei de izolare, care decurge de la momentul internării sau pe o perioadă stabilită de acesta.

ADVERTISEMENT

Se poate întâmpla ca după expirarea concediului medical acordat la ieșirea din spital, starea de sănătate a persoanei să nu permită reluarea activității.

În acest caz, medicul de familie poate prelungi concediul medical pentru aceeași afecțiune, pe durata recomandată în scrisoarea medicală eliberată de medicul curant din spital.

În situația în care medicul curant nu a eliberat concediu medical la externare, pentru perioada în care persoana asigurată este izolată la domiciliu sau la locația declarată de aceasta, certificatul de concediu medical pentru aceeași afecțiune se acordă de medicul de familie care monitorizează starea de sănătate a persoanei prin intermediul consultațiilor medicale la distanță.

În această situație, certificatul de concediu medical se eliberează după ultima zi a încetării perioadei de izolare, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la această dată.

Pentru persoanele asigurate pentru care s-a instituit măsura carantinei, în condițiile Legii nr. 136/2020, certificatele de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicii de familie, după ultima zi a încetării perioadei de carantină, pe durata stabilită prin documentul eliberat de direcția de sănătate publică, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării perioadei de carantină.

Dacă perioada de carantină depășește 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale pentru acordarea concediului medical

 

 

ADVERTISEMENT