News

Concert Phoenix la Timișoara, pentru a marca ziua în care a devenit primul oraș liber de comunism

Phoenix susține un concert la Timișoara, pentru a marca ziua în care a devenit primul oraș liber de comunism, în decembrie 1989. Se împlinesc 32 de ani de atunci.
19.12.2021 | 14:13
Concert Phoenix la Timisoara pentru a marca ziua in care a devenit primul oras liber de comunism
Concert Phoenix la Timișoara, pentru a marca ziua în care a devenit primul oraș liber de comunism. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Trupa Phoenix va susține un concert la Timișoara, cu ocazia zilei în care 32 de ani de la momentul în care acest oraș s-a proclamat ca fiind primul oraș liber al țării, în perioada comunistă.

Astfel, legendara trupă va concerta luni, pe data de 20 decembrie, în orașul natal, pentru a marca momentul în care acesta s-a proclamat, în anul 1989, “primul oraș liber de comunism” din România.

ADVERTISEMENT

Trupa Phoenix, concert la Timișoara pentru a marca 32 de ani de la libertatea orașului față de comunism

Trupa Phoenix a fost un adevărat simbol al rezistenței prin muzică în anii comunismului, și tocmai de aceea, concertul de acum este numit Rock for Revolution, pentru a sugera că muzica poate produce cu adevărat schimbări importante în lume.

De asemenea, duminiă, pe scena din Timișoara vor mai urca și Dincolo de Ziduri, precum și Dragoș Moldovan.

ADVERTISEMENT

Timișorenii și nu numai sunt așteptați să vină la concert și să asculte piesele devenite hituri neumuritoare. Acolo vor răsuna „Andrii Popa”, „Strunga”, „Canarul”, „Mugur de fluier”, „Mica tiganiada”, „Nunta”, „Vremuri”, „Fata Verde”.

Nicu Covaci, declarații despre primul succes ale trupei

Nicu Covaci, cel care este fondatorul trupei, povestea cum a avut parte aceasta de primul succes. Deși neașteptat, ei au reușit să obțină primul loc la la Iași, la Festivalul Național Studențesc de Artă.

ADVERTISEMENT

Acolo, membrii trupei au fost descoperiți de Cornel Chiriac, își amintește Nicu Covaci.

”Noi am fost recunoscuți pe plan național de-abia după ce ne-a descoperit Cornel Chiriac, să zicem așa.

Noi nu știam de Cornel Chiriac.

În ’68, la Iași, la Festivalul Național Studențesc de Artă, unde concurau diferite brigăzi artistice și trupe studențești”, a povestit el.

ADVERTISEMENT

Phoenix a obținut primul loc

Deși nu credeau, ei au reușit să obțină primul loc, iar Cornel Chiriac a fost foarte fericit de rezultat.

„Și s-a acordat… premiul trei s-a acordat formației Mondial. Premiul doi s-a acordat formației Roșu și Negru. Zic: Băieți, putem să împachetăm, plecăm acasă. Premiul întâi nu se acordă și Marele Premiu se acordă formației Phoenix.

Ei, și-atunci a trebuit să ieșim pe scenă să mai cântăm câteva piese și l-am văzut pe Cornel Chiriac sărind pe masa juriului și dansând pe masă”, a povestit el, la România Liberă.

ADVERTISEMENT