Sport

Concluzia lui Victor Piţurcă după finala EURO 2020: „Așa s-a scris istoria“

Victor Piţurcă, analistul Euro 2020 pentru postul care a transmis turneul final, a disecat partida dintre Italia şi Anglia.
12.07.2021 | 02:35
Concluzia lui Victor Piturca dupa finala EURO 2020 Asa sa scris istoria
ADVERTISEMENT

Italia a câştigat Euro 2020, după o finală cu Anglia. După 120 de minute scorul a fost egal, 1-1, iar squadra azzurra s-a impus la loviturile de departajare cu 3-2.

Fostul selecţioner Victor Piţurcă a analizat ultima partidă de la Campionatul European pentru Pro TV, canalul care a transmis turneul final.

ADVERTISEMENT

Victor Piţurcă: „N-am înţeles de ce s-a retras Anglia“

„Italia e o campioană a Europei meritorie, a demonstrat că joacă un fotbal de calitate. A făcut și un meci, două mai slabe, dar, per total, Italia a etalat cel mai bun fotbal de la acest turneu“, şi-a început fostul selecţioner discursul.

Anglia a deschis scorul în minutul 2 al întâlnirii, cel mai rapid gol de la Campionatele Europene, după care s-a retras şi i-a permis Italiei să atace.

ADVERTISEMENT

O greşeală tactică din punctul de vedere al lui Victor Piţurcă, una care a costat-o titlul continental pe naţionala condusă de Gareth Southgate.

„După ce a deschis Anglia scorul, credeam că nu o să mai fie întoarsă. Italia ataca fără niciun conținut tactic, însă a început să fie mai periculoasă în repriza a doua. Și a marcat dintr-o fază fixă, capitolul la care englezii sunt cei mai tari.

ADVERTISEMENT

Așa s-a scris istoria. Ce nu mi-a plăcut la Anglia, și nu pot să înțeleg, e de ce s-a retras atât de mult după 1-1. Și eu mă apăram, dar întâlneam adversare mult mai valoroase. Însă ei au jucători de miliarde de euro“, a precizat Piţurcă.

El a comentat şi felul în care s-au desfăşurat loviturile de departajare, nefiind de acord cu modul în care unii dintre fotbalişti au ales să execute. „La penalty-uri, am zis mereu, îți iei un colț și bați tare!“, a spus analistul.

ADVERTISEMENT

Gareth Southgate nu a fost deloc inspirat în alegerea executanţilor la loviturile de departajare. Rashford şi Sancho, fotbalişti tineri introduşi în minutul 120 au ratat amândoi.

Mai mult, penalty-ul decisiv a fost lăsat în seama celui mai tânăr jucător de pe teren, Bukayo Saka de la Arsenal, care nu a făcut faţă presiunii. Şutul lui insuficient de bine plasat sau de puternic a fost parat de Donnarumma şi, după cum a spus şi Victoc Piţurcă, „aşa s-a scris istoria!“

Doar a doua finală decisă la penalty-uri

Italia – Anglia este a doua finală de Euro decisă la lovituri de departajare în istoria acestei competiţii. Prima a fost cea din 1976, câştigată de Cehoslovacia în faţa Germaniei de Vest, la introducerea acestui sistem de departajare.

Pentru Italia este al doilea trofeu la Euro, după cel obţinut în 1968. A mai jucat finale în 2000 şi 2012. Squadra azzurra are şi patru titluri mondiale. Doar Germania, cu şapte trofee majore o depăşeşte.

ADVERTISEMENT